România, paradisul salariilor mari pentru bugetari: Funcționarii sunt mai bine plătiți decât corporatiștii

Foto: Pixabay

Salariile mari din instituțiile publice din România, neafectate nici măcar de criza coronavirusului, le depășesc net pe cele din companiile multinaționale care activează în țara noastră.

România are cea mai mare cheltuială cu salariile din aparatul de stat ca pondere în veniturile bugetare: 32% din PIB, în 2019. Media europeană este cu 10 procente mai mică, scrie Ziarul Financiar.

Astfel, în primele zece instituții din România ca număr de angajați, salariul mediu este de 7.300 de lei, de două ori mai mare decât salariul mediu din România.

În România sunt 1,25 de milioane de bugetari. Cei care lucrează în Senat și în Camera Deputaților au, în medie, salarii de peste 10.000 de lei pe lună.

În Ministerul Justiției se câștigă, în medie, 8.000 de lei pe lună, în timp ce în Ministerul Finanțelor Publice se câștigă peste 6.300 de lei net pe lună.

Și polițiștii au salarii mai mari decât media pe economie, dar și reprezentanții Ministerului Educației.

Pe de altă parte, corporatiștii din aproape 250 de companii multinaţionale importante au, în mediu, un salariu de 6.700 de lei net pe lună. Multe dintre aceste companii și-au înghețat activitatea sau au trimis angajați în șomaj tehnic.

Cu toate că economia privată suferă profund în această perioadă, din cauza restricțiilor impuse de Guvern pentru limitarea efectelor pandemiei de coronavirus, atât premierul Ludovic Orban, cât și ministrul Finanțelor, Florin Câțu, spun că bugetarii nu trebuie să resimtă deloc șocul economic.

Guvernul liberal a transmis, în mai multe rânduri, că nu vor exista tăieri de salarii în această perioadă.