România, învinsă din nou de Comisia Europeană: Nu mai avem voie să folosim pesticide care omoară albinele

FOTO: Alexas_Fotos/Pixabay.com
FOTO: Alexas_Fotos/Pixabay.com

Comisia Europeană a decis, ieri, 3 februarie, că România și Lituania nu mai pot da derogări pentru folosirea pesticidelor care sunt dăunătoare albinelor.

Comisia Europeană a dictat această măsură la două săptămâni după ce Ministerul Agriculturii din România a oferit derogări fermierilor locali pentru a folosi neonicotinoide, pesticide puternice care ucid și albinele.

Aceste pesticide sunt interzise în Uniunea Europeană, însă trei mari producători de porumb și sfeclă din România au susținut că sunt singurele care pot salva recoltele în fața unor dăunători prezenți în sol.

Comisia Europeană a decis, însă, că România și Lituania, singurele țări unde se acordau autorizații de urgență pentru folosirea acestor pesticide, nu au dreptul să o facă.

”Cum s-a dovedit că substanțele neonicotinoide sunt dăunătoare albinelor, folosirea lor a fost mult restrânsă la nivelul Uniunii Europene. România și Lituania au dat derogări pentru folosirea în anumite condiții, însă Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară nu le consideră justificate”, a transmis Comisia Europeană.

România, pe locul 3 în UE la numărul de stupi

”Pactul Verde pentru Europa subliniază că stabilitatea lanțului alimentar este o prioritate în UE și nu putem accepta ca state membre să folosească în continuare pesticide care să dăuneze mediului înconjurător și biodiversității, atât timp cât alternative există”, a spus comisarul european pentru sănătate și siguranța alimentară Stella Kyriakides.

În aprilie 2018, Uniunea Europeană a interzis trei pesticide periculoase pentru albine.

Cu toate că România este al treilea mare producător de miere din Uniunea Europeană, după Spania și Ungaria. Chiar și așa, România a votat împotriva măsurii de interzicere a pesticidelor, alături de Ungaria, de Danemarca și de Cehia.

Substanțele nocive pentru albine pot fi folosite acum în Uniunea Europeană doar în sere permanente.