România înregistrează cel mai profund regres economic din ultimii 30 de ani

Foto: Pixabay

Institutul Național de Statistică arată că doar în perioada mai-iunie 2020 economia României a pierdut aproape 7 miliarde de euro, din cauza restricțiilor impuse de pandemie. 

Produsul Intern Brut al României s-a contractat în această perioadă cu peste 12 procente, fiind cea mai mare scădere din ultimii 30 de ani.

Potrivit INS, cele mai afectate domenii au fost activitățile de recreere, care au scăzut cu aproape o treime, industria – o contracție de 14% -, dar și consumul populației, care a scăzut cu cinci procente.

Pe plus au fost doar construcțiile, dar și domeniul IT și sectorul public, în special datorită achizițiilor de medicamente, echipamente de protecție și dezinfectanți.

”Nu s-a terminat, criza de sănătate continuă, criza economică continuă. Economia României va fi pe creștere anul viitor similar cu căderea de anul acesta. Vom încerca să fim pe plus, dacă nu în cel mai rău caz pe zero după doi ani”, a declarat ministrul Finanțelor Florin Câțu.

România a înregistrat a opta cea mai mare scădere a PIB-ului în intervalul de timp menționat în Uniunea Europeană, Spania, Franța și Italia având chiar performanțe mai proaste decât țara noastră.

Rămâne de văzut cum se va descurca sectorul agricol în acest an, mai ales că o bună parte din culturi au fost distruse de secetă. a