România importă jumătate din motorina consumată

FOTO: Activ-Michoko/Pixabay.com
FOTO: Activ-Michoko/Pixabay.com

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a spus că jumătate din cantitatea de motorină din țara noastră este importată.

„Jumătatea din cantiatea de motorină se importă. Luăm și din Rusia, atâta timp cât ne este permis. Atât Rompetrol, cât și Petrom, cât și Socar, iau de pe toate piețele cât este permis, că nu va mai fi permis, se vor orienta”, a declarat ministrul Virgil Popescu, la Digi24.

Ministrul a mai spus că în ultimele săptămâni a observat o constantă a prețului petrolului.

„Acolo mă feresc să fac o predicţie. Am observat în ultimele săptămâni o constantă a preţului petrolului, în jur de 100 de dolari. Şi dacă a fost o oarecare creştere, a urmat imediat o descreştere inclusiv a cotaţiilor motorinei pe care o importăm, cotaţiilor internaţionale ale ale motorinei.

Deci nu aş face o predicţie. Dar pe termen scurt nu cred că vom avea probleme cu preţul carburanţilor. De altfel, dacă ne uităm pe analize financiare se estimează o scădere a consumului de petrol, o scădere a cererii. Asta înseamnă că şi preţul e clar, nu va mai creşte şi va urma un un trend descendent. Dar mă feresc să fac aceste aceste predicţii, pentru că totuşi suntem cu război la frontieră.

Oricând se poate întâmpla. Preţul gazului a explodat şi asta numai în manipularea de piaţă de cantitate. Pentru momentul când reduci cantitatea şi anunţi că tu reduci cantitatea spunând că sunt nu ştiu ce motive tehnice, dai un semnal în piaţă că n-ar mai fi gaz”, a declarat Popescu.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.