România expulzează 10 diplomați ruși

FOTO: IGORN/Pixabay.com
FOTO: IGORN/Pixabay.com

Zece reprezentanți ai Ambasadei Rusiei la București au fost declarați „personae non gratae” pe teritoriul României, transmite Ministerul Afacerilor Externe.

Într-un comunicat de presă, MAE informează că autoritățile române „au decis declararea ca personae non gratae pe teritoriul României a 10 persoane care activează în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, având în vedere că activitățile și acțiunile acestora contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961”.

Potrivit MAE, decizia autorităților române a fost comunicată părții ruse „astăzi, 5 aprilie 2022, cu prilejul convocării la sediul MAE, din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu, a ambasadorului Federației Ruse la București, domnul Valery Kuzmin, la nivel de secretar de stat pentru afaceri strategice”.

„Cu prilejul convocării, MAE a reiterat condamnarea fermă a crimelor comise la Bucea și în alte localități din Ucraina, pentru care răspunderea aparține Rusiei”, se mai arată în comunicat.

România se alătură astfel mai multor țări europene – precum Germania, Franța, Spania, Italia, Suedia, Danemarca, Lituania – care în ultimele două zile au anunțat expulzarea de pe teritoriul lor a zeci de diplomați ruși.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.