România, exclusă de la Cupa Mondială de rugby. Motivul: Sione Faka’osilea

Sione Faka'osilea, la balon, îi ține pe ”stejari” departe de Cupa Mondială de rugby. Foto: FRR

Prezentă la toate turneele finale ale Cupei Mondiale de rugby, naționala României a fost exclusă de la competiția de anul viitor, din Japonia, unde se calificase cu mari emoții, pentru că a folosit neregulamentar un sportiv.

Federația Română de Rugby a anunțat deja că va contesta decizia de excludere. România a folosit un jucător care nu era eligibil, este vorba de tongalezul – Sione Faka’osilea (31 de ani) -, care jucase și pentru naționala țării sale natale de rugby în șapte.

Spania, marea rivală a României în cursa de calificare, a folosit și ea doi jucători neeligibili. Ambele naționale au pierdut câte cinci puncte pentru fiecare meci în care au folosit rugbiști fără drept de joc. Sione Faka’osilea a jucat de opt ori pentru ”stejari”.

Federația Română de Rugby susține că l-a contactat pe președintele Federației de Rugby din Tonga, Fe’ao Vunipola, iar acesta a confirmat că Sione Faka’osilea era eligibil să joace pentru România.

Mai mult, sportivul a semnat un formular World Rugby în care declara pe proprie răspundere că nu a jucat pentru reprezentativele naţionale ale ţării de origine şi a dat o declaraţie în care stipulează că nu a fost anunţat oficial de capturarea sa de către federaţia din Tonga prin semnarea unui document în acest sens.

Rusia și Spania au contestat, însă, folosirea de către ”stejari” a tongalezului, iar, în cele din urmă, România este exclusă de la Cupa Mondială din 2019, locul său în Grupa A fiind luat de Rusia.

Spania va pierde și ea locul la baraj, urmând să fie înlocuită de Germania.

Federația Română de Rugby crede că depunctarea care i-a fost aplicată României este prea severă, având în vedere faptul că a verificat eligibilitatea jucătorului, și va contesta decizia la Comisia de Apel a World Rugby.

Sorin Breazu
Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.