România este cel mai mare producător de prune din Uniunea Europeană, arată studiile Eurostat publicate cu ocazia Zilei Naționale a României.
Țara noastră este liderul european la producția de prune, ocupând locul doi în ceea ce privește producția de porumb și nuci. Un sfert dintre români lucrează în sectorul agricol, având cea mai mare pondere de angajați în acest sector din spațiul comunitar.
România reprezintă 5,3% din suprafața totală a UE, 3,8% din populația din spațiul comunitar, însă Produsul Intern Brut al țării noastre înseamnă doar 1,1% din PIB-ul Uniunii.
În medie, un român generează doar 250 de kilograme de deșeuri în fiecare an, susține Eurostat, precizând că România are cea mai redusă cantitate de deșeuri municipale din UE. Aproximativ 75% din exporturile României au ca destinaţie ţări din UE, în timp ce 77% dintre importurile României provin din această zonă economică.
Energia regenerabilă reprezintă 24,8% din consumul total de energie în România. Rata şomajului este de 4,9% în România, faţă de 7,4% în UE.
România este în media europeană în ceea ce privește rata fertilității, cu 1,58 copii născuţi la o femeie.
România este al şaselea producător de cereale din Uniunea Europeană, cu o recoltă de aproape 22 de milioane de tone, situându-se în clasament după Franţa, Germania, Polonia, Spania şi Marea Britanie, potrivit datelor din 2016. În acest an, producția din România este chiar mai bună.
La energia electrică destinată populației, România și Croația se situează printre țările cu prețuri scăzute în UE, ambele cu un tarif de 12 euro pentru 100 de kWh, prețuri mai mici fiind înregistrate doar în Bulgaria (9,6 euro pentru 100 de kWh), Lituania (11,2 euro per 100 kWh) și Ungaria (11,3 euro pentru 100 de kWh).
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: