Dramă la Mondiale! România a pierdut cu Cehia în ultima secundă

România a fost eliminată surprinzător de la Campionatul Mondial din Germania. Foto: FRH / Facebook
România a fost eliminată surprinzător de la Campionatul Mondial din Germania. Foto: FRH / Facebook

După un parcurs peste așteptări în faza grupelor, România fost eliminată surprinzător de Cehia, în optimile de finală ale Campionatului Mondial de handbal feminin.

În primul sfert de oră al meciului, cele două echipe au mers cap la cap, România fiind mai mereu la conducerea scorului, însă niciodată la mai mult de un gol. A urmat apoi desprinderea fetelor noastre (9-7), care și-au mărit avantajul chiar și la cinci goluri (14-9). În cele din urmă, la pauză, România conducea cu 17-14, un avantaj destul de
fragil. Cristina Neagu a punctat de opt ori în prima parte.

Agilele cehoaice au început mult mai bine repriza secundă și, profitând de câteva atacuri ratate ale tricolorelor, au reușit să egaleze, la 20. Insurgența cehoaicelor părea să fie doar un foc de paie, româncele marcând imediat de trei ori la rând și restabilind diferența pe tabela de marcaj, însă au urmat alte două goluri ale adversarelor noastre: 23-20!

Când mai erau mai puțin de cinci minute de joc, cehoaicele au reușit să egaleze: 25-25. Apoi, după ratări ale Crstinei Neagu, Valentina Ardean Elisei și Elzia Bucheschi, cehoaicele au trecut la conducerea scorului. Melinda Geiger a reușit să egaleze cu un minut înainte de finalul partidei, însă Cehia a reușit din nou să marcheze. Mai mult, tricolorele au jucat în inferioritate numerică în finalul partidei, după eliminarea Valentinei Ardean Elisei.

Mai erau nouă secunde de joc când a egalat Cristina Neagu din lovitură de la 7 metri. În ultima secundă de joc, însă, Michaela Hrbkova a marcat pentru 28-27, iar România a fost eliminată de la Campionatul Mondial.

Cehia, care n-a terminat niciodată mai sus de locul 13 la Campionatele Mondiale (n.r. – o va face acum), a câștigat doar două partide la turneul final din Germania, învingând Argentina și Polonia – formație mai bine cotată -, și, înaintea duelului cu româncele, pierduse trei meciuri la rând: cu puternicele selecționate ale Suediei, Norvegiei și Ungariei.

De cealaltă parte, naționala feminină de handbal a României câștigase ultimele trei dueluri cu cehoaicele, care formează, însă, o echipă foarte competentă, mai ales pe faza ofensivă, în ciuda faptului că nu au nicio jucătoare de câmp de cel puțin 1,80 metri.

Iveta Luzumova, de la HC Thuringer, Marketa Jerabkova, de la Banik Most, și Michaela Hrbkova, de la Goppingen, au fost printre cele mai periculoase jucătoare ale Cehiei în meciul cu România.

În sferturile de finală de la Campionatul Mondial s-au calificat deja patru echipe.

Muntenegru a învins Serbia (31-29), Franța a răpus Ungaria (29-26), Danemarca a eliminat țara-gazdă, Germania, cu 21-17, iar Suedia a zdrobit Slovenia, cu 33-21.