România e țara din UE în care mor cei mai mulți copii și cheltuie cel mai puțin pentru educație

Un raport realizat de Institutul Național de Statistică (INS) arată că România este țara membră a Uniunii Europene care are, de departe, cea mai mare rată de mortalitate infantilă și cheltuie cel mai puțin pentru educația și sănătatea populației.

Potrivit studiului „România în Uniunea Europeană”, în 2016, România a a depășit cu puțin Croația după produsul intern brut pe locuitor la paritatea puterii de cumpărare, indicatorul-cheie după care se măsoară nivelul real de dezvoltare al națiunilor și a ajuns la 59% din media UE, potrivit Hotnews.ro.

Datele culese de INS mai precizează și că România a ajuns la un nivel al PIB-ului pe locuitor la paritatea puterii de cumpărare de 17.200 de euro, față de 17.100 de euro în cazul Croației și 13.900 de euro în cazul Bulgariei, cele două țări pe care le depășește.

Însă România rămâne pe ultimul loc în UE în ceea ce privește mortalitatea infantilă, cu 7,6 decese la 1.000 de născuți vii, o rată de două ori mai mare față de medie UE, de 3,6 la 1.000 de născuți. După România, în clasament urmează Bulgaria (6,6) și Malta (5,8).

România mai este și țara care cheltuie cel mai puțin pentru sănătate. La acest capitol, țara noastră este depășită de Letonia și Estonia.

În ceea ce privește banii alocați pentru educație, România ocupă penultimul loc și este depășită de Cehia și Ungaria. Tot pe penultimul loc suntem și în ceea ce privește cercetarea. Depășim la acest capitol doar Cipru. Țara noastră alocă 0,49% din PIB, în timp ce media europeană este de 2,03%.

Același studiu făcut de INS mai arată că România este al noulea poluator din UE, cu emisii de 117,81 milioane de tone echivalent CO2 de gaze cu efect de seră în 2015.

Cei mai mari poluatori europeni au fost, în 2015, Germania, Marea Britanie, Franța, Italia, Polonia, Spania, Olanda și Cehia.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.