Rugbiștii români s-au calificat la Cupa Mondială. Vor juca în meciul de deschidere

Naționala de rugby a României n-a ratat nicio ediție a Cupei Mondiale. Foto: Georgian Rugby / Facebook
Naționala de rugby a României n-a ratat nicio ediție a Cupei Mondiale. Foto: Georgian Rugby / Facebook

Rugbiștii români s-au calificat la Cupa Mondială din 2019, unde vor disputa meciul de deschidere, în fața țării-gazdă, Japonia.

”Stejarii”, care n-au lipsit de la nicio ediție a Mondialelor, au fost împinși către cel de-al nouălea turneu final de către Belgia, care a învins surprinzător Spania în grupa de calificare a României.

În timp ce rugbiștii români pierdeau, la Tbilisi, cu 25-16, trofeul Rugby Europe International Championship – al doilea cel mai important de pe Bătrânul Continent, după turneul Celor Șase Națiuni -, Belgia izbutea o mare supriză la Bruxelles, trecând de Spania, cu 18-10.

Dacă ibericii nu pierdeau în Belgia, ei ar fi fost cei care s-ar fi calificat la Cupa Mondială din Japonia. Spanioilii nu au acceptat înfrângerea bărbătește și l-au fugărit pe arbitrul meciului, românul Vlad Iordăchescu.

„Trebuie să-mi cer scuze pentru că l-am atacat pe arbitru. Ceea ce s-a întâmplat nu corespunde nici sportului, nici valorilor pe care le posedă această echipă”, a spus căpitanul ibericilor, Jaime Nava.

Spania are șanse mici de calificare la turneul final. Va juca mai întâi împotriva Portugaliei, iar dacă se impune va întâlni, la baraj, Samoa, un adversar extrem de dificil.

România, în Grupa A la Cupa Mondială de Rugby 2019

”Stejarii” fac parte dintr-o grupă interesantă la Cupa Mondială, cu Irlanda, Scoția, Japonia și învingătoarea barajului dintre Samoa și Spania/Portugalia.

Românii vor deschide turneul final, în 20 septembrie, la Tokyo, împotriva gazdelor. Niponii au fost foarte aproape să depășească faza grupelor la Cupa Mondială din 2015, când au obținut trei victorii din patru meciuri, printre care și un succes-șoc în fața Africii de Sud.

Naționala ”florilor de cireș” a câștigat cinci din cele șase partide disputate în istorie cu ”stejarii”, însă toate duelurile au fost pe muchie de cuțit.

Românii vor reîntâlni Irlanda la Cupa Mondială, după eșecul cu 44-10 suferit la turneul din Anglia, în 2015, și Scoția, în fața căreia au pierdut dramatic în 2011, la competiția organizată de Noua Zeelandă, scor 34-24.

România – Irlanda se va disputa la Kone, în 3 octombrie, iar România – Scoția este programată la Fukuroi, în 9 octombrie 2019.