Asta a fost Toft! România a ratat medaliile la Campionatul European

Din două mingi trimise pe poartă de românce, daneza Sandra Toft a reușit să pareze una (Marius Ionescu - swe2016.ehf-euro.com)
Din două mingi trimise pe poartă de românce, daneza Sandra Toft a reușit să pareze una (Marius Ionescu - swe2016.ehf-euro.com)

Danemarca a învins România în meciul decisiv pentru semifinalele Campionatului European de handbal feminin din Suedia.

Nordicele s-au impus clar, cu scorul de 21-17, după un meci pe care l-au dominat tactic, dar și psihic. Sandra Toft, excelentul portar al Danemarcei, a făcut un meci mare, fiind desemnată și cea mai bună jucătoare de pe teren.

Startul partidei a fost echilibrat, iar primele cinci goluri au fost marcate de doar două jucătoare. Eliza Buceschi, menajată în partida cu Cehia, a reușit un ”hat-trick” pentru România, în timp ce Anne Mette Hansen a bifat o ”dublă” pentru daneze.

Cristina Neagu, cea mai bună marcatoare a competiției, nu și-a încercat aruncarea în primele zece minute de joc, mulțumindu-se să paseze eficient la pivot. Cea mai bună jucătoare a lumii în 2015 a spart gheața de pe extremă, cu o execuție de mare finețe.

În poartă, Paula Ungureanu a reușit de multe ori să închidă poarta, însă româncele au avut și ele viață grea în fața arțăgoasei devensive a nordicelor.

Echilibrul s-a menținut până spre finalul primei reprize, când danezele s-au desprins la două goluri. Cristina Neagu a rămas cu un singur gol marcat, în timp ce Eliza Buceschi s-a stins, fiind înlocuită de tânăra Cristina Laslo.

La pauză, Danemarca a condus cu 12-10. În a doua parte, româncele au jucat cu și mai multe emoții. Nordicele au profitat de atitudinea timorată, iar portarul Sandra Toft a făcut adevărate minuni, parând aruncare după aruncare.

Cristina Neagu nu a putut depăși zidul ”alb-roșu”, iar puținele sclipiri din ofensivă n-au fost suficiente pentru o remiză, rezultat de care România avea nevoie pentru a se califica în semifinale. Danezele au reușit să se desprindă rapid și le-au ținut mereu la o distanță confortabilă pe tricolore.

România va juca pentru locul 5, cel mai probabil, împotriva Germaniei.