România cumpără cinci avioane de vânătoare F16

Cerul României va fi apărat de avioane F16 la mâna a doua. Foto: Pixabay

România se specializează în achiziționarea avioanelor de luptă ”second-hand”. Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a anunțat cumpărarea a cinci aparate F16 din Portugalia.

Fifor, care a fost prezent la Summitul NATO de la Bruxelles, s-a fălit cu faptul că România a fost lăudată în cadrul întâlnirii Alianței pentru că a reușit să atingă pragul de 2% din PIB alocat Apărării.

„În urmă cu câteva zile, domnul secretar de stat Mircea Duşa a efectuat o vizită în Portugalia. A avut loc acolo o discuţie, pe care eu am continuat-o în cadrul Summitului NATO cu partenerii portughezi, de unde noi am achiziţionat cele 12 aparate F16 din dotarea Forţelor Aeriene Române. Intenţionăm să mai achiziţionăm încă cinci astfel de aparate, în primă fază, tot de la colegii portughezi, pentru a putea să avem completă escadrila de F16 din dotarea Forţelor Aeriene, urmând ca în perioada viitoare să discutăm despre cele 36 de aparate F16 despre care v-am informat la momentul potrivit, aparate pe care ne dorim să le achiziţionăm pentru Forţele Aeriene Române”, a declarat Fifor, într-o conferinţă de presă.

România are 12 avioane de vânătoare F16

Tot în cadrul Summitului NATO s-a decis ca România să găzduiască un comandament de corp de armată NATO.

Vestea achiziționării avioanelor de luptă F16 vine la nici o săptămână după ce un avion de vânătoare MIG 21 Lancer s-a prăbuşit la Baza Aeriană 86 Borcea din judeţul Călăraşi. Pilotul și-a pierdut viața în accident.

Locotenent-comandorul Florin Rotaru avea 36 de ani și îndeplinea funcția de pilot-șef în cadrul Escadrilei 861 Aviație Luptă, Baza 86 Aeriană Fetești.

În prezent, România are la dispoziție doar 12 avioane de luptă F16. Preţul unui astfel de aparat este situat între 15 şi 19 milioane de dolari la care se adaugă alte sume pentru echipamente auxiliare şi muniţie.