România, codașă la atragerea de turiști străini în Uniunea Europeană

FOTO: Mara Cazacu Minculescu/WWF-Romania
FOTO: Mara Cazacu Minculescu/WWF-Romania

Doar Luxemburg, Lituania, Letonia și Estonia au atras mai puțini turiști non-rezidenți decât România, țara noastră fiind, însă, mai mare decât toate acestea la un loc.

Turiștii străini au petrecut 5,3 milioane de nopți de cazare în unitățile hoteliere din România în 2018. S-a înregistrat o crește de doar 1,3% față de anul precedent.

Doar Luxemburg (2,5 milioane de nopți), Lituania (3,7 milioane), Letonia (3,8 milioane) și Estonia (4,2 milioane) au fost sub România în clasamentul timpului petrecut de turiștii străini în țările din Uniunea Europeană anul trecut.

România este mult în urma Ungariei, de exemplu, care a atras de aproape trei ori mai mulți turiști străini, Poloniei și chiar Bulgariei, unde non-rezidenții au petrecut 17,8 milioane de nopți de cazare în 2018.

În ceea ce privește Cehia, o țară cât jumătate din România, turiștii străini au fost de cinci ori mai numeroși decât la noi, anunță Eurostat.

România, o țară care se laudă cu frumusețile ei naturale, nu a reușit să devină o atracție turistică importantă în Uniunea Europeană. Motivele sunt nenumărate, de la infrastructura proastă, la un standard scăzut al serviciilor și o strategie de promovare incoerentă.

Pe primul loc în topul turiștilor străini ajunși în țările Uniunii Europene este Spania, cu peste 300 de milioane de nopți petrecute de aceștia în hoteluri și pensiuni. Italia este pe locul doi, cu 214 milioane, Franța e un loc mai jos, pe 3, cu 141 de milioane, în timp ce Marea Britanie, cu 133 de milioane, și Grecia, cu 91 de milioane, completează clasamentul.