România bate pasul pe loc în cursa vaccinării. Autoritățile se laudă cu presupuneri optimiste

valeriu gheorghiță coordonator vaccinare
Sursa: Captură Digi24

În timp ce colonelul Valeriu Gheorghiță susține că nivelul de imunitate de grup din România ar fi de 50%, statisticile arată că doar puțin peste 22% dintre români s-au vaccinat cu cel puțin o doză.

Campania națională de vaccinare, lăudată pe toate fronturile de liderii politici aflați la putere, dă semne de oboseală.

Doar 4,3 milioane de români s-au vaccinat până la finalul lunii mai, cu cel puțin o doză, dintre care aproape 3,6 milioane de români au primit ambele doze.

Cu toate că obiectivul autorităților era să vaccineze peste 100.000 de români în fiecare zi, ținta a fost atinsă o singură dată în ultimele două săptămâni, în data de 16 mai.

În ultima săptămână, numărul persoanelor vaccinate zilnic în România a scăzut în jurul pragului de 70.000 de doze administrate.

Chiar și așa, numărul de cazuri noi a coborât, la rândul său, la un nivel aproape neglijabil.

“Probabil că nivelul de imunitate de grup, în România, este undeva între 45-50 la sută. Sigur, variază de la un judeţ la altul, însă este singura explicaţie pentru care avem o situaţie atât de bună din punct de vedere epidemiologic şi ea se bazează pe de-o parte pe ratele de seroprevalenţă care la sfârşitul anului trecut era de circa 6 la mie, comparativ cu rata de incidenţă a cazurilor în perioada respectivă de 1 la mie”, a declarat medicul militar Valeriu Gheorghiță, la Digi24.

Colonelul susține că, în realitate, 5-6 milioane de români au trecut deja prin boală. Potrivit calculelor acestuia, dacă îi punem la socoteală și pe cei 4 milioane de români care s-au vaccinat, putem ajunge și la 9 milioane de români imunizați în fața virusului SARS-CoV-2.

Gheorghiță a mai declarat că nu ar putea fi neapărat nevoie să atingem pragul de imunizare de 70%, care ar asigura imunitatea de grup la nivel național.

”Este posibil ca datele recente să arate că nu este obligatorie atingerea acelui prag de imunitate colectivă pentru a controla această pandemie. Acel nivel a fost propus pe un factor bazal de reproducere al cazurilor şi pe baza căruia poţi să stabileşti care este nivelul de imunitate în populaţie de la care poţi să obţii control epidemiologic”, a adăugat Gheorghiţă.

Chiar și așa, România este la coada clasamentului în Europa în ceea ce privește procentul din populație vaccinat cu cel puțin o doză.

Astfel, România a administrat puțin peste 39 de doze de vaccin la fiecare 100 de locuitori. Singurele țări din Uniunea Europeană care au o performanță mai slabă sunt Letonia și Bulgaria.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.