România, atacată cibernetic. Uzinele Dacia au toate sistemele blocate

Hackerii ruși, acuzați că vor să fure vaccinul pentru COVID-19 Foto: Katy Levinson (Flickr)
Hackerii ruși, acuzați că vor să fure vaccinul pentru COVID-19 Foto: Katy Levinson (Flickr)

Grupul Dacia-Renault a fost afectat de uriașul atac cibernetic de tip ”ransomware”, care a provocat haos în rețelele din aproape 100 de țări.

Rusia pare să fie principala țintă a atacurilor, însă există multe țări afectate, printre care Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, China, Italia, Taiwan, India, Kazahstan sau România.

Hackerii preiau controlul asupra computerelor și cer recompensă pentru deblocarea lor. Sistemul medical din Marea Britanie a fost paralizat de aceste atacuri. Experţii spun că hackerii s-au folosit de un instrument creat de Agenţia americană pentru Securitate Naţională.

Printre țintele vizate de aceștia au fost și aproximativ o mie de computere aparținând Minsterului rus de Interne, cât și multe alte instituții vitale din 99 de țări.

Au fost înregistrate peste 75.000 de atacuri cibernetice, care poartă numele „WannaCry” (vrei să plângi). Ele au fost posibile datorită unei vulnerabilități a sistemului de operare Windows, de la Microsoft, pe care compania americană le depistase încă din luna martie.

Uzina de la Mioveni a întrerupt lucrul vineri noapte, din cauza atacurilor. Toate sistemele sunt blocate, scrie Digi 24. România ocupă locul 9 în ceea ce privește numărul atacurilor informatice din ultimele zile.

Ministrul comunicațiilor, Augustin Jianu, a declarat că statul român nu dispune de o centralizare a situațiilor de acest tip, astfel că amploarea problemelor este încă necunoscută.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.