România are suficiente stocuri de materie primă, asigură Ministrul Agriculturii

FOTO: Couleur/Pixabay.com
FOTO: Couleur/Pixabay.com

„Românii nu trebuie să își facă griji din acest punct de vedere. România produce suficient pentru acoperirea consumului intern și are capacitatea de a se susține singură din punct de vedere alimentar”, a declarat ministrul Adrian Chesnoiu, potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

În comunicat se mai arată că Ministerul Agriculturii se ocupă de monitorizarea stocurilor în permanență, atât la nivelul comercianților și furnizorilor de cereale, cât și la nivelul industriei de morărit și panificație, fiind întocmite zilnic rapoarte cu privire la situația stocurilor de cereale din depozitele autorizate și din zonele de comercializare.

Precizările Ministerului Agriculturii au fost făcute după ce prețul grâului a crescut în contextul conflictului armat dintre Rusia și Ucraina, cele două țări fiind considerate „cuptoarele de pâine” ale Europei.

În acest context, la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a avut loc o întâlnire de lucru cu reprezentanții Asociației Române a Comercianților de Produse Agricole (ARCPA) și cu cei ai Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase – ROMPAN.

Ministrul Adrian Chesnoiu a precizat că, potrivit analizei realizate de MADR, în acest moment există pe piață o cantitate de grâu suficientă pentru a acoperi necesarul pentru industria de panificație, necesarul pentru furajare, precum și pentru acoperirea cantităților contractate la export.

Președintele ROMPAN, Aurel Popescu, a declarat că întâlnirea cu principalii cumpăratori de grâu, în prezența domnului ministru, a avut scopul de a realiza o analiză a balanței grâului, astfel încât să fie asigurate cantitățile pentru panificație până la noua recoltă și pentru a se nu crea probleme în aprovizionarea populației.

Președintele ARCPA, Vasile Varvaroi, a precizat: „Am fost și rămânem adepții dialogului. Acest lucru este cu atât mai important astăzi, în contextul crizei declanșate de agresiunea rusească din Ucraina. Credem că este datoria noastră să ne asiguram ca există suficiente stocuri de grâu la nivel național pentru a acoperi consumul populației până la noua recoltă, dar și să menținem România ca un partener solid și predictibil pe piețele internaționale”.

Jurnalist GreatNews, debutat în presa scrisă în 2003, pentru publicații precum Opinia Studențească, Elle, Evenimentul Zilei sau Dilema Veche. Crede că jurnalismul practicat cu integritate este cea mai frumoasă meserie din lume.