România are probleme cu apa din cauza caniculei. Guvernul cere să nu se facă risipă

FOTO: AnnaER/Pixabay.com
FOTO: AnnaER/Pixabay.com

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat că o mare din România este afectată serios de secetă. Dunărea a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani. Guvernul cere să nu se facă risipă de apă.

„75% din țară este afectată de diverse faze ale secetei pedologice – moderată, puternică sau extremă. Am făcut în mod repetat apel la un consum rațional al apei potabile. Apa potabilă presupune investiții uriașe și nu putem, mai ales în perioadă de secetă, să consumăm de 5-10 ori mai mult decât într-o perioadă normală pentru a uda”, a spus Tanczos Barna.

El a precizat că în unele zone a plouat la jumătate față de media anuală.

„În ceea ce priveşte rezervele strategice de apă, cele 40 de lacuri de acumulare cu importanţă strategică sunt la un grad de umplere de 68%; putem asigura rezerva strategică de apă, dar, în paralel, anumite bazine hidrografice suferă de deficit uriaş de precipitaţii. Sunt deja bazine unde sunt râuri secate şi sunt deja bazine hidrografice unde fenomenele de secetă prelungită îşi arată efectele”, a adăugat ministrul.

În ceea ce privește fenomenele extreme, ministrul a amintit că au fost trimise mai multe alerte, unde cantitățile de ploaie pot ajunge la 40-50 de litri pe metru pătrat, iar furtunile pot aduce grindină care afectează culturile.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.