România ar putea opri exporturile de lemn în afara Uniunii Europene

afacere lemn gater polovragi
Foto: Andreea Dogar

Guvernul ia în calcul interzicerea exporturilor de masă lemnoasă în țările care nu sunt membre ale Uniunii Europene.

Potrivit ministrului Mediului, Costel Alexe, interzicerea exportului de lemn în spațiul comunitar nu este posibilă, legislația interzicând o asemenea limitare a pieței libere.

„De când am venit la minister, am pus colegii din Direcţia Generală Păduri să ia în calcul să interzicem exportul de buştean în spaţiul extracomunitar. Din păcate, Comisia Europeană nu ne permite să interzicem exportul de buştean sau orice alt tip de export în spaţiul intracomunitar. Dar este important, pentru că şi acolo, în spaţiul extracomunitar, pleacă cantităţi însemnate de lemn”, a spus Costel Alexe, pentru Digi24.

Alexe a spus că banii care se învârt în această afacere a tăierilor ilegale de arbori sunt foarte buni.

Mașini noi, bani mai mulți și arme letale pentru pădurari

”Să spunem că, într-un an, ar fi 10 milioane de metri cubi din proprietatea publică a statului român. Dacă înmulţim 10 milioane cu 50 de euro metrul cub de lemn, ne dau vreo 500 de milioane de euro, fără să-l mai fiscalizăm”, a adăugat Costel Alexe, pentru sursa citată.

Ministrul a anunțat și măsuri: ”Cred că este loc de mult mai bine. Personal, am fost de acord şi am susţinut modificarea statutului personalului silvic, astfel încât să reuşim să găsim resurse financiare să-i dotăm să aibă maşini mai bune, să aibă inclusiv salarii dacă se poate mai mari, să avem posibilitatea ca ei să fie înarmaţi”.

Ce crede Iohannis despre tăierile ilegale din pădurile României