România a rămas fără măști de protecție: ”Trebuie importate!”

masca de protectie
Foto: ebay.com

Profesorul Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Matei Balș, a declarat că în România nu mai sunt măști de protecție, în ajunul unei posibile epidemii de coronavirus.

În România este activă o epidemie de gripă, decretată de Ministerul Sănătății în urmă cu câteva săptămâni, după ce numărul cazurilor raportate s-a dublat.

Streinu Cercel spune că România nu mai dispune de măști de protecție pentru căile respiratorii, dar nici costume de protecție în fața virusului din China.

”Un lucru e cert: acum nu e niciun român contaminat. În funcţie de asta se calculează şi potenţialele rate de trasfer ale acestui virus în România. În momentul de faţă nu putem vorbi că s-a întâmplat acest lucru şi sper să nu se întâmple nici în zilele următoare”, a spus profesorul la Digi24.

”Avem kituri de testare, toate cele cinci spitale nominalizate prin ordin de ministru să managerieze situaţia au kituri. Că sunt multe, că sunt puţine… un kit are 150 de teste. Pe măsură ce se consumă intră în procedura de achiziţie locală. Problema e a măştilor şi a costumelor de protecţie. Aici intervine procedura de achiziţie în regim de urgenţă pentru că, nemaifiind pe teritoriul României, trebuie importate”, a adăugat acesta pentru sursa citată.

”Măsurile pentru carantină sunt obligatorii, nu e zonă de discuţie. Lumea să ştie că se poate duce să facă aprovizionarea, dar să ţină legătura cu DSP privind starea de sănătate”, a mai spus medicul Streinu Cercel.

Cât de pregătită e România pentru apariția infecțiilor cu noul coronavirus: „Există 150 de kituri de testare”

Ce știm despre coronavirus

Coronavirusul care a început să se răspândească din orașul chinez Wuhan poartă numele oficial Covid-19.

Până acum, peste două mii de oameni au murit din cauza acestui virus care s-a răspândit deja în peste 25 de țări.

Majoritatea cazurilor, peste 70.000 de mii, au fost semnalate în China. Potrivit statisticilor medicilor chinezi, mai bine de trei sferturi din aceste cazuri au fost considerate ”blânde”, doar copiii și bătrânii fiind în pericol de moarte, în timp ce aproape 5% din cazuri au fost critice.

Potrivit datelor oficiale, aproape 20.000 de chinezi și-au încheiat deja recuperarea după ce au contactat virusul.

În prezent, cele mai numeroase cazuri din afara Asiei se înregistrează în Italia, unde au fost confirmate deja câteva sute de cazuri.

În România nu a fost încă raportat niciun caz, deși există un român infectat pe un vas de croazieră.

Simptomele coronavirusului sunt asemănătoare unei răceli, cu probleme de respirație, dureri de cap, febră, tuse și multe secreții nazale.

Covid-19 este un tip de virus care nu a mai fost identificat la om până acum.

În cazurile severe, infecția poate provoca pneumonie, dar și blocarea rinichilor și chiar moartea.

Pentru a reduce șanse de a vă infecta cu noul coronavirus, medicii recomandă să vă spălați des pe mâini cu săpun sau dezinfectant, să vă acoperiți nasul și gura când tușiți sau strănutați, să evitați contactul cu persoanele bolnave și să gătiți bine carnea și ouăle.