Români, nu le mai dați șpagă doctorilor!

șpaga la doctor în spitale
Foto: DarkoStojanovic / pixabay.com / Google

O știre a făcut ieri înconjurul internetului. DNA a anunțat că a început urmărirea penală împotriva unui medic primar ORL de la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” din București. Doctorul, care este și cadru militar cu gradul de colonel, este acuzat de procurori că primit o șpagă de 500 de lei pentru a face o operație.

Inițial, spun anchetatorii, pacienta s-a dus cu 200 de lei în plic, dar medicul a refuzat-o, spunându-i că pentru banii ăștia nici nu urcă din cabinet în sala de operații. A doua oară, soțul femeii a venit cu 500 de lei, însă și cu autoritățile după el, iar medicul a fost prins în flagrant delict când primea mita.

Citind comunicatul DNA am încercat să pricep cum este posibil ca un doctor ce are un salariu de cel puțin 10.000 de lei pe lună să ia șpagă. Cel mai probabil, de la un om care nu are nici pe departe veniturile lui.

Mi-am amintit de povestea unui tânăr de la țară pe care am scris-o acum vreo 3 ani. El și femeia alături de care locuia aveau 3 copii și trăiau în cea mai neagră sărăcie, într-o casă din chirpici, neavând alte venituri în afară de alocațiile copiilor, ajutorul social și ce mai câștiga el muncind cu ziua pe ici, pe colo.

Cel de-al treilea copil – un accident, după cum mi-a spus mama – a venit pe lume într-un spital din Roșiorii de Vede, fără medic, doar cu o asistentă și o infirmieră. După ce femeia a născut, asistenta i-a cerut bărbatului de 26 de ani o găină și niște ouă. Lui i s-a părut mult. „I-am dat niște brânză”, mi-a spus el.

Au trecut 3 ani de atunci și imaginea asistentei care a cerut șpagă de la o familie care abia avea ce să mănânce mă urmărește și acum.

Înainte de mărirea substanțială a salariilor medicilor – intrată în vigoare la 1 martie – au existat voci care au spus că fenomenul șpăgii nu va fi stopat. Că e prea adânc înrădăcinat în sistemul medical românesc și că, din păcate, lăcomia unora nu are limite, așa cum și capacitatea românului de a înghiți – de frică – umilințele, este la fel de mare.

Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” din București nu își publică salariile nete pe care le obțin lunar angajații săi, însă alte spitale din țară fac acest lucru, așa că putem vedea cam câți bani ia un medic primar din România la ora actuală.

Așadar, în luna aprilie 2018, medicii primari de la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” din Timișoara au obținut venituri nete ce au ajuns până la 24.900 de lei. Cei mai mulți dintre ei au plecat acasă cu sume cuprinse între 9.000 și 15.000 de lei.

Conform Legii cadru Nr. 153/2017, un medic primar dintr-o unitate clinică nu poate fi plătit cu un salariu de bază mai mic de 12.500 de lei pe lună (salariul de bază este salariul brut, fără sporuri și prime). Iar unul dintr-un serviciu de ambulanță sau dintr-un compartiment de primiri urgențe cu mai puțin de 13.383 de lei pe lună.

Asistenții medicali au și ei salarii de bază între 3.610 și 4.636 de lei, în funcție de vechime și de nivelul studiilor, conform noii legi. La acest venit se adaugă sporurile pentru condițiile de muncă, pentru munca în zile libere și pentru munca în ture.

Haideți să facem acum comparația cu salariul mediu net din România la ora actuală. Câștigul salarial mediu net a fost în luna septembrie de 2.688 de lei.

Deci un medic primar care ia 10.000 de lei pe lună are un salariu de aproape 4 ori mai mare decât un român de rând. Și e foarte bine că e așa: nicio țară civilizată nu-și ține medicii în mizerie.

Da, mita nu e justificabilă niciodată, dar până acum – atât unii medici, cât și pacienții – spuneau că văd în ea o metodă de a completa salariile mici ale medicilor.

Acum nu mai este cazul.

Nu vă mai duceți cu plicul la doctor, chiar dacă știți că așa „se face” sau că așa „trebuie”!

Nu mai dați bani pentru servicii pe care deja le-ați plătit din salariile voastre, chiar dacă vi se cer!

Nu acceptați să vi se condiționeze accesul la îngrijire medicală de plata unei „atenții” – anunțați autoritățile!

Recentele măriri salariale chiar sunt o premisă bună pentru a schimba relația pacient-doctor în România și întregul set de mentalități care o înconjoară. Altfel, riscăm să pierdem și această ocazie de a spune „Nu” corupției și umilințelor din spitale.

Iar oamenii vor continua să vadă în doctori un dușman, așa cum ne-a scris un cititor după ce scandalul medicului Mihai Luncan din Cluj-Napoca a izbucnit în presă: „Am ajuns să urăsc pe toți aceia care profesează meseria de doctor. 90% dintre ei sunt în primul rând ordinari și niște mutilați sufletește. Trăiesc cu sufletele goale”.

Foto: DarkoStojanovic / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.