Români în război cu termometrul. Un bărbat a fost temperat cu ajutorul cătușelor

Un scandal a avut loc în fața unui supermarket din Sectorul 5 al Capitalei, după ce doi bărbați și o femeie au devenit agresivi pentru că nu li s-a permis accesul în magazin după ce au refuzat să li se ia temperatura.

„La data de 19 mai a.c., prin apel 112 a fost sesizat un scandal în derulare, într-un centru comercial din sectorul 5. La fața locului s-au deplasat polițiști din cadrul Secției 24 Poliție, care au identificat trei persoane, doi bărbați și o femeie, care se manifestau violent, pe motiv că nu li s-ar fi permis accesul în magazin, deoarece au refuzat termoscanarea.

La momentul în care polițiștii le-au solicitat să se legitimeze, persoanele au refuzat, au devenit recalcitrante și au manifestat un comportament agresiv, fapt pentru care au fost imobilizate și conduse la sediul subunității de poliție.

Persoanele au fost sancționate contravențional, conform prevederilor Legii nr. 61/1991, pentru refuz de legitimare, provocare de scandal și împiedicarea intervenției polițiștilor în îndeplinirea obligațiilor de serviciu”, a transmis Poliția Capitalei.

„Nu ai voie să-mi iei febra”

Și la Iași a avut loc un scandal asemănător, la care, însă, din fericire, nu a fost nevoie de intervenția polițiștilor.

„Dosar penal, nu ai voie să-mi iei febra, nu ești cadru medical ca să-mi apropii aia de frunte (n.r. termometrul). Cu ce drept îmi iei mie temperatura, mă termometrizezi? Dom`le matale ai citit Constituția României, articolul 26!?”, i-a spus o femeie, pe un ton arțăgos, unui lucrător de la un supermarket din Iași, care lua temperatura celor care intrau în magazin.

Discuția s-a încheiat brusc, după ce un alt angajat de la pază a invitat-o să părăsească magazinul. „Cucuoană e mă-ta!”, i-a spus femeia paznicului. Acest episod a avut loc săptămâna trecută și a fost postat pe Facebook duminică.

Raed Arafat: Termometrul digital nu înregistrează date personale, nu implantează cipuri

Secretarul de stat Raed Araft, din Ministerul de Interne și șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, a explicat că „măsurarea temperaturii la intrarea în spațiile publice închise, magazine și în clădirile instituțiilor publice sau ale operatorilor economici este o nouă temă falsă de dezbinare și de minimalizare a efectelor și riscului virusului SARS-COV-2”.

„Măsurarea temperaturii la distanță se practică în aeroporturi prin sisteme de scanare în masă, prin care se identifică persoanele cu febră după poza acestora. Mai multe țări, inclusiv România, au astfel de sisteme la sosire și în unele situații chiar și la îmbarcare ele fiind activate când există un risc asupra sănătății publice.

Măsurarea individuală a temperaturii se face la intrarea în spațiile cu risc de transmitere a virusului SARS-COV 2 de către persoanele simptomatice sau asimptomatice către persoanele sănătoase. Această se realizează de la o distanță de câțiva centimetri, folosind termometre digitale. Astfel se poate identifica o persoană simptomatică, iar pentru a te proteja față de persoanele asimptomatice, portul măștii este obligatoriu.

Termometrul digital nu înregistrează date personale, nu implantează cipuri, nu face poze și nu ia CNP-ul, numele și adresa persoanei. Acesta afișează doar temperatura și poate fi utilizat de personal nemedical instruit în utilizarea unui astfel de dispozitiv.

Într-o societate unde există un risc de transmitere al unei boli și unde există persoane vulnerabile care pot chiar muri dacă se infectează cu virusul care cauzează boala respectivă, măsurile de prevenire și combatere trebuie respectate de toți membri societății pe durata existenței riscului respectiv.

Astfel de măsuri nu sunt pe viață. Ele sunt necesare la acest moment acestea fiind inclusiv măsuri descurajatoare pentru cei care sunt dispuși să între în spațiile închise fiind simptomatici pentru a-și rezolva problemele personale riscând viața altora.

În concluzie, dacă nu vrei să ți se măsoare temperatura este dreptul tău, dar nu mai intri în spațiul respectiv pentru că este dreptul comunității și a angajaților care lucrează în spațiul respectiv să se protejeze”, a transmis Raed Arafat.

Rafila: „Nu e vorba de termoscanare”

Profesorul Alexandru Rafila, membru în Comitetul Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății, a declarat că termometrele digitale folosite la intrarea în magazine și instituții nu fac termoscanare.

„Nu e vorba de termoscanare. Este vorba de măsurarea temperaturii. Termenul utilizat de termoscanare induce nesiguranță celor care se tem că se găsește ceva la persoana care e investigată.

Termoscanarea nici măcar nu are legătură cu aceste aparate de măsurat temperatura individual, sunt niște dispozitive de mari dimensiuni care măsoară temperatura pentru persoane care trec prin anumite culoare, gen aeroport, gări, instituții cu trafic mare de persoane.

Termoscanarea nu se referă la măsurarea individuală a temperaturii. Dacă folosim un termen mult mai simplu – măsurarea temperaturii de la distanță, o parte din neliniști o să dispară, lumea nu cred că o să-și închipuie că se poate obține altceva decât o temperatură corporală, care în mod normal e până la 37 grade”, a declarat profesorul Rafila, la Digi24, adăugând că ar fi trebuit să li se explice oamenilor mai bine ce fac aparatele care se folosesc pentru controlul temperaturii.