Român bolnav 38 de zile de COVID: „Niște gheare reci au început să mă sugrume. Să-mi taie respirația”

radu roșian
Radu Roșian. Sursa: Pagina de Facebook

Radu Roșian, un bărbat în vârstă de 56 de ani din Cugir, a povestit pe Facebook experiența dură prin care a trecut din momentul în care s-a infectat cu virusului SARS-CoV-2.

Roșian a fost testat pozitiv pentru coronavirus timp de 38 de zile, din 10 octombrie și până în 18 noiembrie. Nici acum nu s-a recuperat total, este încă internat în spital și are nevoie de mască de oxigen pentru a respira.

„După 38 de zile infernale! Sunt cei care nu cred în Covid! F bine, au dreptate, n-ai cum să-i lămurești! Sunt cei care cred că Covidul este o mică răceală! F bine, au dreptate, 90% așa scapă! Suflă nasul de două ori și după 14 zile sunt negativi! Dar sunt și 10%, pe care Covidul îi prinde cu sistemul imunitar praf (pneumonie, diabet, hipertensiune, alte boli mai grave) . Pe ăștia ne pune la pământ! Virusul ne ia organele și ni le toacă! Sunt pozitiv din 10 Octombrie și m-am negativat în 18 Noiembrie. 38 zile lungi, grele, uneori infernale”, a scris Radu Roșian.

Inițial bărbatul a fost internat o săptămână la spitalul din Cugir. După o săptămâna de tratament (avea pneumonie și a luat antivirale), a cerut să plece acasă în izolare deși era pozitiv: „Am citit eu peste tot că în 14 zile virusul trece. Am avut într-un fel dreptate să cer să plec fiindcă la infecțioase la Cugir condițiile sunt absolut infernale. Saloane și băi mizerabile (mă refer la dotare și stare, nu la curățenie), paturi care erau atât de incomode încât parcă seara îți ziceau: hai să-ți bătucesc un pic carnea pe tine musiu!”.

În a patra zi de izolare acasă a făcut febră, iar în a cincea (24 octombrie) nu a mai putut să respire. A sunat la 112, a venit salvarea cu oxigen pentru el și l-a dus la spitalul din Cugir. De acolo a fost transportat la Urgențe la Spitalul Județean Alba. Apoi a fost internat în secția de ATI.

„În 24 Octombrie la ora 18 eram într-un salon la izolare, în transfer de la UPU spre ATI. La ora 19:30 trebuia să vină să mă ducă să mă lege la oxigen la ATI și să încep tratamentul cu antibiotice și antivirale. Și-au început! Niște gheare reci au început să mă sugrume. Să-mi taie respirația. Am fost sigur că nu scap. Dar primisem un mesaj de la copil ca se gândește la mine și-i este frica pt mine. În ora aia în care ghearele ma strângeau nemilos de gât am repetat într-una: Flavius, Flavius, Flavius. Aproape până la inconștiență! Și-am reușit să rezist până m-au legat la aparatul de oxigen, cu masca pe toată fața! Asta a fost salvarea mea. (…) Au urmat aproape trei săptămâni de ATI . Cu zile lungi în care stăteam și 15 ore pe zi în perfuzii. Și mă uitam pic, pic, pic. Picura și nu se mai termina. Și urma alt tub și alt tub. Câte 6-7 pe zi. Nu mai am milimetru de piele neînțepat pe mâini. Injecții, branule, analize zilnice de sânge. Zeci sau sute de injecții. Nici nu mai știu. Sunt vânat peste tot”, a mai relatat pacientul.

„După astea trei săptămâni am rămas cu un pic de carne pe mâini și piciorușe sub pielea fleșcăită. Fața căzută. Pielea uscată de la lipsa soarelui. Mintea zdruncinată de la singurătate. Singur 24 de ore. Înmulțit cu atâtea zile. Noroc că există și oameni care mi-au scris mesaje zilnic. S-au interesat cum mă simt. La un moment dat îmi doream să mă lase în pace fiindcă ma întrebau toți: nu ești mai bine? Când ieși? Și nu eram. Nu știam când scap! Eram singurul căruia testele îi ieșeau pozitive”, a mai povestit Radu Roșian.

Acum, el a fost mutat de la terapie intensivă într-o altă secție a spitalului județean: „Nu m-am recuperat cu oxigenul. Încă am nevoie de mască. De aia mică. Ușoară. Și trebuie să continui tratamentul pentru rinichi. Dar parcă altfel sună: a fost transferat de la ATI”.

„Asta este mică poveste a unui om care s-a convins de existența Covidului. De perfidia acestui virus care caută orice organ mai puțin sănătos pe care să-l atace. Mâncați sănătos. Faceți exerciții fizice cât mai puteți. Feriți-vă de răceli. Dacă veți lua virusul să puteți lupta mai bine decât am luptat eu!”, conchide Roșian.

radu roșian
Radu Roșian. Sursa: Pagina de Facebook Radu Roșian
Radu Roșian. Sursa: Pagina de Facebook Radu Roșian
Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.