Român amendat din greşeală pentru lipsa rovinietei de 440 de ori, timp de 7 ani

român amendat rovinetă
Foto: adevarul.ro

Ion Dedu, un bărbat din comuna Gura Teghii din județul Buzău, a fost amendat din greşeală pentru lipsa rovinietei de 440 de ori, timp de 7 ani, din 2010 până în 2017.

Când a început să primească sancțiuni acasă în 2010, Ion Dedu – neobișnuit cu astfel de situații – s-a conformat și le-a plătit, relatează adevărul.ro.

Dedu avea o mașină Dacia 1300, cu numărul de înmatriculare BZ-05-TRI, pe care mai tot timpul o ţinea parcată în curtea casei.

Deși i se părea că ceva nu este în regulă (procesele verbale vorbeau de contravenţii înregistrate de camerele de la podul Mărăcineni în zile în care omul nu părăsise curtea casei), bărbatul a plătit mult timp amenzile, lăsându-se intimidat de procesul verbal care, pe lângă o fotografie captată cu o cameră digitală ANPR, folosită în vederea recunoaşterii automate a numerelor de înmatriculare, scria clar că ”numărul de înmatriculare BZ-05-TRI nu s-a regăsit în baza de date în care sunt conţinute toate rovinietele valide”, mai notează sursa citată.

”Eu aveam o Dacie 1300 pe care stăteau găinile de câteva luni însă tot primeam amenzi pe numărul meu de înmatriculare”, a povestit Ion Dedu. Până la urmă, a mers la postul de poliție, iar polițiștii i-au spus să consulte un avocat, ceea ce a și făcut. Însă primii avocați pe care i-a angajat nu au făcut mai nimic, iar Ion Dedu a ajuns să fie executat silit.

Abia cel de-al treilea avocat angajat de Ion Dedu a făcut lumină în acest caz. În urma anchetei Poliţiei, care a pornit de la plângerea penală formulată de avocat, s-a descoperit în cursul anului 2017 că în toată perioada în care Ion Dedu primea amenzi acasă, un alt bărbat, din Mărăcineni, posesor al unui autoturism Dacia Logan de culoare albastră, cu numărul de înmatriculare BZ-05-TRL, circula în fiecare zi pe podul de la Mărăcineni, mai scrie adevărul.ro.

Plăcuțele bărbatului au fost reţinute pentru verificări, iar la expertiză s-a constatat că baza literei L, din combinaţia TRL, fusese îngroşată cu vopsea, însă nu pentru a frauda statul, ci doar din neglijență. După alte verificări, s-a constatat că pentru numărul de înmariculare TRL bărbatul avea achitată rovinieta, așadar el nu avusese nicio clipă intenţia să falsifice plăcuțele.

Acum, avocatul lui Ion Dedu contestă amenzile primite de clientul său, în valoare de peste 50.000 de lei, şi va cere daune CNAIR, pe care o consideră responsabilă pentru erorile comise de operatorii săi care nu au fost capabili să facă diferenţa între o Dacie 1300 roşie şi un Logan albastru.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.