Rolul implantului dentar și al coroanei dentare pentru sănătatea cavității bucale

Pacienții își pun adesea întrebarea: ar trebui să se plaseze un implant dentar imediat după o extracție dentară sau pot aștepta câteva luni până când zona va fi complet vindecată?

Există o concepție greșită conform căreia întârzierea plasării unui implant oferă posibilitatea de a reface gingia și locul de extracție a dintelui. În realitate, astfel de întârzieri duc la pierderi de timp, bani și alte incomodități.

De ce este necesară introducerea implantului dentar imediat după extracția unui dinte?

Motivul 1: Implanturile dentare, montate după extracție sunt mai ușor de plasat

Plasarea unui implant dentar în locul extracției este una dintre cele mai eficiente modalități de a restabili integritatea osului maxilar. Intervenția va fi mai ușoară deoarece cele două operațiuni vor avea loc una după alta.

Motivul 2. Evitarea atrofiei osoase

Plasarea unui implant dentar imediat după extracția unui dinte este o oportunitate de a restabili procesele metabolice din țesutul osos. După extracție, osul este privat nu numai de rădăcină, ci și de rolul funcțional în procesul de nutriție etc. Din acest motiv, experții recomandă ca implantarea să se efectueze imediat.

Motivul 3. Menținerea esteticii

Extracția dentară afectează întotdeauna estetica generală a liniei maxilarului. Acest lucru este vizibil mai ales atunci când lipsește un dinte în zona din față.

Atunci când implantul este plasat după extracție, poți beneficia imediat de estetică facială îmbunătățită și, ulterior după recuperare, de o masticație completă.

Motivul 4. Economisește timp

Amânarea tratamentului stomatologic are întotdeauna impact negativ atât asupra timpului, cât și asupra banilor. Dacă decizi că dorești să introduci implantul ceva mai târziu, fii pregătit pentru o perioadă mai lungă de tratament în viitor, deoarece regenerarea osului micșorat durează mai mult. 

Care este rolul coroanei dentare?

O coroană dentară reprezintă un tip de proteză biocompatibilă fixă, folosită pentru a restaura estetic și funcțională a aparatului dento-maxilar. Această coroana dentara reprezintă un înveliș pentru dintele deteriorat sau pentru pivot care îi oferă o nouă viață dintelui.

O coroană dentară se impune când:

  • Se va a acoperi un dinte sau mai mulți după un tratament;
  • Este necesară pentru a completa implantul;
  • Se impune acoperirea unui dinte după o pierdere mare de țesut dentar;
  • Se impune în  reconstrucția unui dinte rupt sau cu anomalii.

O coroană dentară îmbunătățește cele 4 funcții principale ale danturii: funcționalitatea, estetica, rolul de a asigura o vorbire normală și de a preveni migrarea dinților. Aceasta crește rezistența dintelui și oferă un aspect plăcut.

Sănătatea dinților este foarte importantă, din acest motiv, apelarea la o clinică stomatologică pentru rezolvarea problemelor apărute este o decizie înțeleaptă care nu trebuie amânată.