Robotul da Vinci Xi, folosit la mii de operații. Ce poate face ”medicul cu patru brațe precise”

da vinci xi robot medical
Sursa foto: reginamaria.ro

Se spune că e un robot, dar e un chirurg cu o super-vedere. O vedere atât de fină încât captează imaginea în plan submilimetric.

Robotul da Vinci Xi este o extensie a mâinii chirurgului, dar mâna umană are limitele ei, depășită de cele patru brațe robotice capabile să se rotească în 7 direcții, 540 de grade.

Controlat de chirurg de la consola computerizată, un braț manevrează cu precizie endoscopul 3D și HD. Celelalte, instrumentele de chirurgie robotică. Mișcările mâinilor chirurgului sunt filtrate și transformate de sistem, devenind mai fine, precise, fără tremur.

Pentru un chirurg este incredibil să poată controla nu două mâini, ci simultan patru brațe, să poată opera în zone greu accesibile până acum și să vadă totul în cele mai clare detalii. Imaginea 3D pe care ți-o transmite robotul se poate mări de zeci de ori.

Sistemul de chirurgie robotică da Vinci este unul mobil, care poate aborda orice zonă, iar chirurgul are acces la istoricul medical al pacientului, în timp real.

”În Ponderas Academic Hospital, Da Vinci Xi permite abordarea unor zone diferite, cu implicații complexe în chirurgia ongologică, urologie, chirurgia herniilor incizionale, bariatrie, pediatrie, chirugie toracică, ginecologie, chirurgie endocrină sau ORL, minim invazivă. Acesta e standardul chirurgiei. Nu în viitor, ci astăzi, pentru că minim invazie înseamnă mai bine, complicații reduse și o recuperare mai rapidă pentru pacient”, spune directorul medical al Ponderas Academic Hospital, prof. dr. Cătălin Copăescu.

La Ponderas Academic Hospital au fost realizate peste 30.000 de intervenții minim invazive, peste 1000 fiind realizate prin chirurgie robotică. Un al doilea robot a fost adus la spital pentru învățarea, pregătirea medicilor în chirurgia robotică (2000 de chirurgi au fost antrenați în folosirea acestui robot complex). Medicii sunt antrenați să folosească aparatul pentru diverse operații, de la specialități ca ORL și endocrinologie, la ginecologie, chirurgie toracică și oncologică (noduli la sân, tumori etc).

Centrul de training se află în strânsă legătură cu Asociația Română de Chirurgie Endoscopică, cu Societatea Europeană de Chirurgie Endoscopică și cu Clubul Român de Chirurgie Robotică. Rolurile acestuia sunt educarea și perfecționarea medicilor, cercetarea, schimbul de experiență cu centrele internaționale de expertiză și stabilirea standardelor în chirurgia robotică din România.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: