ROBOR mai doboară un nivel record astăzi

FOTO: Gerd Altmann/Pixabay.com
FOTO: Gerd Altmann/Pixabay.com

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a urcat vineri pe piaţa interbancară la nivelul de 2,54%, de la 2,49% cât era joi, reiese din datele Băncii Naţionale a României (BNR).

O valoare apropiată a fost înregistrată pe 20 octombrie 2014, respectiv 2,62% pe an. Conform datelor BNR, la începutul acestui an, ROBOR se situa la 2,05%. În perioada similară a anului trecut indicatorul era la 0,92% pe an.

În ceea ce priveşte indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, acesta a urcat la 2,65%, iar ROBOR la nouă luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale, a crescut la 2,69%. Indicele ROBOR la 12 luni a urcat la 2,74%.

Tehnic spus, ROBOR se calculează zilnic de către BNR și este media aritmetică a cotațiilor practicate de băncile din România. ROBOR (Romanian Interbank Offered Rate) este utilizat de către toate băncile pentru stabilirea dobânzilor variabile și influențează valoarea ratelor lunare la creditele în lei.

Însă, iată ce este ROBOR pe înțelesul tuturor. Băncile se împrumută zilnic cu lichidități între ele, pe perioade care variază de la o zi până la un an.

ROBOR reprezintă o rată medie a dobânzii la care băncile din țara noastră se împrumută între ele în lei. Aceasta este calculată în fiecare zi de specialiștii Băncii Naționale a României, ca media aritmetică a cotațiilor practicate de zece bănci selectate.

Mai exact, pentru cei care se întreabă ce este ROBOR, cu cât încrederea reciprocă dintre instituțiile bancare este mai mare, cu atât scade și indicatorul ROBOR.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.