ROBOR a fost înlocuit. BNR a anunțat astăzi valoarea noului indice

FOTO: Gerd Altmann/Pixabay.com
FOTO: Gerd Altmann/Pixabay.com

Banca Națională României a anunțat noul indice care va fi luat în calcul pentru calcularea dobânzilor la credite. Acesta are o valoare de 2,36%, potrivit datelor publicate de Banca Centrală, în timp ce ROBOR la 3 luni are 3,32%.

Noul indice va înlocui ROBOR, dar va fi folosit pentru noile împrumuturi. Mai exact, pentru vechile credite se va folosi în continuare formula de calcul pe baza ROBOR.

Această modificare după ce senatorul ALDE Daniel Zamfir a acuzat reprezentanții sistemului bancar de faptul că ar manipula ROBOR, deși o investigație a Consiliului Concurenței nu a confirmat acest lucru. De asemenea, un susținător al îmlocuirii ROBOR a fost și ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, cel care a susținut ordonanța de urgență care a dus la apariția IRCC.

„Noua formulă de calcul se va aplica doar creditelor noi. Pentru creditele în derulare, formula de schimbare este cea a cererii de refinanțare. Cei care au credite vor face, probabil, o cerere de refinanțare la aceeași bancă sau la alte bănci, bazat pe noua formulă de calcul, iar dacă noua dobândă va fi mai atractivă, clar omul va decide să se refinanțeze.

Dacă va fi de la altă bancă, clar va fi concurență între bănci pentru a oferi românilor o finanțare mai ieftină”, a spus Teodorovici, întrebat de jurnaliști despre înlocuirea ROBOR.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.