Ritualurile de iniţiere în Mafie, filmate pentru prima dată

ritualurile de inițiere în mafie
Regiunea Calabria din Italia văzută din satelit. Foto: NASA via Wikimedia Commons

Poliţia italiană a reuşit să filmeze în premieră ritualurile de inițiere în Mafie, în cadrul unei anchete care a condus la arestarea a 40 de persoane suspectate că sunt membre ‘Ndrangheta, Mafia din Calabria, o regiune din sudul Italiei.

„Am identificat aproximativ 500 de episoade de intimidare în perioada 2008-2014, inclusiv numeroase extorcări care, în cele mai multe cazuri, nu au fost denunţate de către victime”, a declarat magistratul Paolo Storari, unul dintre conducătorii anchetei.

Poliţia italiană a reușit să înregistreze pentru prima dată, cu camera ascunsă, jurământul depus de către mafioţi faţă de clanurile lor, dar şi alte ritualuri care aveau loc în cadrul ‘Ndrangheta, relatează AFP, potrivit mediafax.ro.

În aceste imagini poate fi văzut un grup de mafioţi care depune jurământul înainte de a intra în clan, în faţa unui lider cunoscut sub numele de „Santa”.

Aceşti noi membri afirmă că jură credinţă ‘Ndrangheta, „în tăcerea nopţii, sub lumina stelelor şi splendoarea lunii”, cu scopul de „a proteja fraţii”.

Ritualurile de inițiere în Mafie: „Nu alţi oameni vă vor judeca, vă veţi judeca voi înşivă”

Într-o înregistrare video publicată de un ziar italian, un mafiot neidentificat spune că începând din momentul respectiv aceşti noi membri sunt proprii lor judecători şi călăi, dacă se sustrag codului mafiot. „Începând de-acum, nu alţi oameni vă vor judeca, vă veţi judeca voi înşivă”, afirmă el.

Potrivit World News Today, Mafia a făcut de-a lungul timpului tot ce i-a stat în putință pentru a-și proteja foarte bine ceremoniile, ritualurile de inițiere și codurile de „etică”. Până acum, existau numai mărturii în instanță despre aceste ceremonii, dar nimeni nu știa cum arătau în realitate ritualurile respective.

În imaginile făcute publice se vede cum persoana care conducea ritualul le cere noilor inițiați să jure „până la a șaptea generație” că vor proteja onoarea „fraților” lor.

Într-o altă filmare, noilor membri li se spune că „dacă cineva întreabă de unde sunteți trebuie să le răspundeți că „tatăl meu este Soarele, iar mama mea este Luna””.

Ancheta autorităților din Italia a durat aproximativ doi ani, timp în care au avut loc interceptări ale unor convorbiri telefonice şi înregistrări cu camera ascunsă în locurile de întâlnire ale mafioţilor.

Cele 37 de persoane arestate şi încarcerate şi cele trei persoane plasate sub arest la domiciliu sunt în prinicipal membre a trei clanuri din regiunile Como şi Lecco, două oraşe industriale situate la nord de Milano, dar afiliate unor familii criminale calabreze, lucru care demonstrează infiltrarea Mafiei în regiunile bogate din nordul ţării.

Printre persoanele arestate, acuzate de asociere mafiotă, deţinere de arme şi extorcare, se află şi un minor, în vârstă de 17 ani, fiul unui lider al unui clan din Lecco.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.