Richiș, un sat sibian cu numai 679 de locuitori, a devenit în ultimii ani o adevărată localitate multinațională, după ce zeci de străini și-au cumpărat case și s-au mutat aici, relatează stirileprotv.ro.
Acești imigranți atipici au venit din Germania, Franța, Olanda, Italia sau Statele Unite ale Americii.
Soții Schmid din Munchen, Germania, au vizitat Richiș prima dată în urmă cu 2 ani și jumătate, la îndemnul fiului lor. Le-a plăcut atât de mult încât au decis să se mute aici.
„Richiș e a doua casă pentru mine. Am o viață bună aici cu soția mea, mult mai bună decât în Germania”, a povestit Heribert Schmid pentru postul de televiziune.
„Ne place foarte mult, ne place natura și facem multe plimbări cu câinele. Avem și prieteni aici cu care jucăm în fiecare săptămână cărți”, a explicat și soția sa, Roswitha Schmid.
În trecut, localitatea era denumită „satul celor bogați”, însă expresia se potrivește și prezentului. În afară de sași și de germani, în Richiș locuiesc și elvețieni, olandezi, americani, francezi, italieni și lituanieni.
Olandezii Eleine și au vizitat satul în anii ’90 cu niște prieteni și au rămas fermecați de tot ce au descoperit.
„Tot ceea ce ne înconjoară, atmosfera, uitați-vă la dealurile din jur! Natura! Și să nu uitam ce le spunem mereu românilor: Fiți mândri cu propria țară! Sunt atâtea naționalități care au ales să-și ia o casă aici. Trebuie să fie ceva special la locul ăsta!”, a declarat olandezul Martin Engbrenghof pentru ProTV.
Cei doi soți au cumpărat o casă veche de la sași, au investit mulți bani în ea, dar nu au aruncat nimic, nici măcar războiul de țesut, la care Eleine a fost învățată să lucreze de două vecine.
Richiș, un sat splendid vechi de 700 de ani
Cu timpul, satul Richiș s-a dezvoltat foarte mult. Străinii deveniți localnici în Richiș au deschis mai multe magazine și un centru infoturistic, iar vara și primăvara organizează brunch-uri cu produse tradiționale și un festival de literatură.
Ascuns printre dealuri, Richiș este un sat pitoresc, vechi de peste 700 de ani, care ține de comuna Biertan. Satul a fost atestat prima dată în anul 1283.
Dincolo de casele săsești, la Richiș (cu denumirea săsească de Reichesdorf) poate fi admirată și o biserică gotică veche de peste 500 de ani. Altarul lăcașului de cult este decorat în stil baroc și are în prim-plan scena răstignirii, fiind construit în 1775 de un artist sighișorean, Johann Folbarth. Amvonul din lemn este o altă capodoperă, iar orga ce datează din 1788 a fost realizată de un vestit constructor de orgi de la acea vreme, Johann Prause.
Dacă v-a plăcut acest articol și vreți să citiți și despre alte locuri frumoase din România, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.
Recomandările editorilor GreatNews:
Comuna din România în care se trăiește ca în Germania. Vrei să te muți? Te așteaptă
Comuna-fenomen a României. Arată ca în Occident, dar se află în epicentrul sărăciei
https://greatnews.ro/la-tara-ca-afara-comuna-din-romania-care-arata-ca-un-orasel-din-occident/
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: