Rezultate excepționale pentru matematicienii români la Olimpiada Balcanică

Toți elevii români au câștigat câte o medalie la Olimpiada Balcanică de la Tirana (ssmr.ro)
Toți elevii români au câștigat câte o medalie la Olimpiada Balcanică de la Tirana (ssmr.ro)

Cei șase elevi care au format lotul României la cea de-a 33-a ediție a Olimpiadei Balcanice de Matematică pentru seniori s-au întors acasă cu șase medalii.

Elevii români au încheiat competiția pe locul trei, cu 180 de puncte, cu un singur punct în urma reprezentanților Serbiei și Kazahstanului.

La competiția de la Tirana au participat 19 țări (11 care au statut permanent și 8 care au primit invitații).

Mircea Ciprian Bonciocat (Colegiul Național ‘Tudor Vianu’ din București), care a obținut și punctajul maxim, și Teodor-Andrei Andronache (Liceul Internațional de Informatică din București) au cucerit aurul.

Tudor Plopeanu (Liceul Internațional de Informatică din București) și Ovidiu Neculai Avădanei (Colegiul Național ‘Emil Racoviță’ din Iași) au obținut medaliile de argint, în timp ce Raluca-Ioana Cobzaru și Alexandru Pascadi, ambii elevi la Liceul Teoretic Internațional de Informatică din București, au fost medaliați cu bronz.

„Rezultatele copiilor români la olimpiadele internaționale de matematică au fost întotdeauna foarte bune și uneori excelente, acestea contribuind masiv în ultimii 25 de ani la imaginea României în lume, ca o țară ce produce tineri excepționali. În plus, chiar dacă mulți dintre acești tineri studiază în continuare, în afara țării și obțin poziții în mari universități din lume, ei rămân adevărații noștri ambasadori în științe și tehnologie”, a spus Radu Gologan, Președinte al Societății de Științe Matematice din România.

Cei șase elevi din învățământul liceal au fost coordonați de conf. dr. Cătălin Gherghe (Universitatea din București — Facultatea de Matematică și Informatică), prof. Marius Mîinea (Colegiul Național ‘Vladimir Streinu’ Găești) și lector univ. dr. Mihai Chiș (Universitatea de Vest din Timișoara) — observator în juriul olimpiadei.

Elevii români i-au depășit pe cei din Bulgaria, Grecia, Turcia, Italia, Marea Britanie sau Arabia Saudită.

La Olimpiada Balcanică de matematică participă cel mult șase elevi din fiecare țară. Probele sunt individuale și propun probleme de geometrie, teoria numerelor, combinatorică și algebră.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Instanța a decis. Ce despăgubire va primi familia lui Ionuț Anghel, copilul ucis de maidanezi
Șefa de promoție eliminată de la BAC a primit decizia instanței
Doi puști au predat 800 de lei, pe care i-au găsit pe jos: ”Dacă erau bani mai mici, poate că îi păstram”