Rezolvarea problemei cu cele 3 pălării. Unde este pisica?

Sursa: GreatNews

Într-un videoclip publicat pe YouTube, Presh Talwalkar arată cum trebuie rezolvată problema cu cele 3 pălării.

Fiecare caz trebuie analizat logic, presupunând pe rând că pisica este în fiecare dintre pălării. Dacă obținem o afirmație adevărată și două false, atunci am descoperit în ce pălărie este pisica.

Să presupunem că pisica este în Pălăria 1. Afirmația 1 este adevărată. Dar dacă pisica este în Pălăria 1, înseamnă că pisica nu este Pălăria 2, deci a doua afirmație este și ea adevărată. Deci pisica nu este în Pălăria 1 deoarece dacă ar fi atunci două afirmații ar fi adevărate, iar condițiile problemei spun clar că o singură afirmație este adevărată.

Să presupunem că pisica este în Pălăria 3. Atunci afirmația aferentă Pălăriei 3 ar fi adevărată, iar afirmația Pălăriei 1 ar fi falsă. Însă afirmația Pălăriei 2 ar fi și ea adevărată, deci din nou condițiile problemei nu ar fi îndeplinite.

Mai rămâne să presupunem că pisica se află Pălăria 2. Dacă pisica este sub Pălăria 2, atunci afirmația 1 este falsă și la fel și afirmația 2. Singura afirmație adevărată este cea de-a treia, care spune că pisica nu este în Pălăria 1. Într-adevăr, pisica nu este în Pălăria 1, este în Pălăria 2, și acesta este și răspunsul corect al problemei.

Sursa: GreatNews

Potrivit popularmechanics.com, Presh Talwalkar spune că mulți oameni se încurcă în rezolvarea acestei probleme de logică deoarece presupun că pisica trebuie să fie într-o pălărie a cărei afirmație aferentă este adevărată. Însă nu este așa. Cele două aspecte ale problemei – locul pisicii și afirmația aferentă pălăriei – trebuie considerate condiții independente pentru a rezolva corect problema.

Vă recomandăm și:


Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version