Rezolvarea problemei cu cele 3 pălării. Unde este pisica?

Sursa: GreatNews

Într-un videoclip publicat pe YouTube, Presh Talwalkar arată cum trebuie rezolvată problema cu cele 3 pălării.

Fiecare caz trebuie analizat logic, presupunând pe rând că pisica este în fiecare dintre pălării. Dacă obținem o afirmație adevărată și două false, atunci am descoperit în ce pălărie este pisica.

Să presupunem că pisica este în Pălăria 1. Afirmația 1 este adevărată. Dar dacă pisica este în Pălăria 1, înseamnă că pisica nu este Pălăria 2, deci a doua afirmație este și ea adevărată. Deci pisica nu este în Pălăria 1 deoarece dacă ar fi atunci două afirmații ar fi adevărate, iar condițiile problemei spun clar că o singură afirmație este adevărată.

Să presupunem că pisica este în Pălăria 3. Atunci afirmația aferentă Pălăriei 3 ar fi adevărată, iar afirmația Pălăriei 1 ar fi falsă. Însă afirmația Pălăriei 2 ar fi și ea adevărată, deci din nou condițiile problemei nu ar fi îndeplinite.

Mai rămâne să presupunem că pisica se află Pălăria 2. Dacă pisica este sub Pălăria 2, atunci afirmația 1 este falsă și la fel și afirmația 2. Singura afirmație adevărată este cea de-a treia, care spune că pisica nu este în Pălăria 1. Într-adevăr, pisica nu este în Pălăria 1, este în Pălăria 2, și acesta este și răspunsul corect al problemei.

problemă de logică 3 pălării pisica
Sursa: GreatNews

Potrivit popularmechanics.com, Presh Talwalkar spune că mulți oameni se încurcă în rezolvarea acestei probleme de logică deoarece presupun că pisica trebuie să fie într-o pălărie a cărei afirmație aferentă este adevărată. Însă nu este așa. Cele două aspecte ale problemei – locul pisicii și afirmația aferentă pălăriei – trebuie considerate condiții independente pentru a rezolva corect problema.

Vă recomandăm și:

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.