#rezist. Ce a discutat Tudose cu reprezentanții organizațiilor civice

Mihai Tudose FOTO: Gov.ro
Mihai Tudose FOTO: Gov.ro

13: 38. Mihai Politeanu, de la Inițitativa România, a declarat, după întâlnirea cu Mihai Tudose, că i-a prezentat trei solicitări Guvernului. Prima este „sesizarea Comisiei de la Venția în privința modificărilor legilor justiției și codurilor penale”. A doua este amânarea prin OUG a aplicării legilor justiției până când Comisia de la Veneția își spune opinia. De asemenea, s-a mai cerut și demiterea ministrului Justiției, Tudorel Toader, „care demult nu mai este un partener credibil”.

„Această întâlnire nu e îmbucurătoare din punctul nostru de vedere și soluția e în continuare protestul în stradă”, a mai spus Politeanu.

13:30. Reprezentanții organizațiilor civice care s-au întâlnit astăzi cu premierul Mihai Tudose i-au cerut acestuia să sesizeze Comisia de la Veneția pe modificările legislative inițiate de coaliția PSD-ALDE. Premierul le-a promis manifestanților că va sta de vorbă cu Tudorel Toader, ministrul Justiției, și se va interesa despre ce a discutat acesta cu reprezentanți Comisiei.


Premierul Mihai Tudose s-a întânit miercuri dimineață cu reprezentanții a 43 de organizații civice, unele aflându-se la originea protestelor organizate împotriva modificărilor din legile justiției și codurile penale. Întâlnirea a început la ora 11:00, la Palatul Victoria.

„De comun acord cu Cabinetul Prim-ministrului, s-a agreat participarea a 7 delegaţi din partea organizaţiilor civice, astfel încât să poată avea un dialog coerent şi clar. În desemnarea celor 7 delegaţi, organizaţiile civice au luat în considerare criteriul unei reprezentativităţi cât mai mari a grupurilor semnatare”, se precizează pe pagina de Facebook „Corupţia Ucide”.

La întâlnire vor participa: Alexandru Socol – Corupţia Ucide; Ciprian Ciocan – Vă Vedem din Sibiu, Laurenţiu Ştefănescu – Iniţiativa Timişoara, Marius Deaconu – Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România, Mihai Poliţeanu – Iniţiativa România, Mihai Tudorică – #REZISTENŢA, Radu Dumitriu – delegat al organizaţiilor din Diaspora.

Întâlnirea a fost stabilită după un răspuns al lui Mihai Tudose la o scrisoare deschisă postată pe pagina de Facebook „Corupția Ucide”.

Un număr de 43 de organizaţii civice i-au transmis, sâmbătă, premierului Mihai Tudose, o scrisoare deschisă prin care i-au solicitat o întâlnire până la finalul anului, spunând că viitorul României şi libertatea ei trebuie să primeze, iar pentru asta singura soluţie este dialogul.

„Legat de o posibilă întâlnire în perioada 27 – 30 decembrie, vreau să vă transmit că sunt deschis la dialog, În acest sens, vă propun data de 27 decembrie. Sunt convins că putem comunica eficient în beneficiul României şi al românilor, iar acest lucru nu e posibil fără toleranţă şi deschidere la opinii contrare. Crăciun fericit!”, le-a răspuns premierul Mihai Tudose organizaţiilor civice.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.