Revoluția imobiliară de la Mediaș: proprietar de apartament cu rată de 100 de euro, LA STAT

Bloc_ANL
Bloc ANL. Sursă foto: banatul.info

Un tânăr din Mediaș, chiriaș într-un bloc ANL, i-a propus ministrului Dezvoltării Regionale și Turismului un proiect interesant: fiecare familie care locuiește în blocurile ANL să plătească CĂTRE STAT 100 de euro pe lună, iar, după 20-30 de ani, apartamentul să le revină. În prezent, locuințele ANL sunt date tinerilor, care plătesc o chirie relativ mică, de circa 250 de lei pentru un apartament cu 2 camere.

„Chiriașii sunt de acord să plătească un pic mai mult pe o rată către stat, dar să știe că, peste 20-30 de ani, apartamentul le revine”, spune, într-un interviu pentru greatnews.ro, Dan Cornel Nistor, preşedintele Asociaţiei Locatarilor din Blocurile ANL pentru Tineri din România (ASLBTR).

Nistor spune că nu este un proiect 100% nou. Este doar o formă derivată a măsurii 112, prin care „părinții noștri au cumpărat apartamentele care le fuseseră date în comunism”.

Cum v-a venit această idee?

Eu am un apartament primit prin ANL în Mediaș, județul Sibiu. Este un apartament cu două camere, pentru care plătesc chirie 240 de lei pe lună. Dacă doresc acum să cumpăr apartamentul, ar trebui să iau un credit de 25.000 de euro de la bancă. La salariul pe care îl am, banca nu îmi dă un astfel de credit. În plus, dacă l-aș primi, dobânda este foarte mare și, după 30 de ani, voi da înapoi mai mult decât dublu. Ar însemna să plătesc 300 de euro pe lună rată la bancă. 

Ați prezentat proiectul ministrului Dezvoltării Regionale și Turismului. Ce i-ați spus și ce speranțe aveți?

Da, am fost la București, unde m-am întâlnit cu domnul ministru Cristian Petrescu. Ideea noastră este simplă: în România sunt 38.000 de familii care trăiesc în apartamente ANL; dacă fiecare familie plătește 100 de euro pe lună direct către minister, acesta se alege cu 3,8 milioane de euro pe lună; cu banii acești, ministerul poate construi alte 5-6 blocuri ANL; și acești oameni intră în sistem și vor fi și mai mulți plătitori.

Așadar, cred că este un proiect care convine deopotrivă ministerului și nouă, actualilor chiriași. Am primit număr de înregistrare a propunerii de la MDRT, acum așteptăm un răspuns oficial.

Dacă ați plăti 100 de euro într-o lună, asta înseamnă că veți acoperi cei 25.000 în 250 de luni. Plus dobânda …

Da, este firesc ca și statul să își facă calcule și apoi să se decidă asupra proiectului. Însă niciodată nu va propune statul o dobândă precum cea a băncilor. Așteptăm răspunsul ministerului, să vedem la ce concluzie a ajuns.

V-ați gândit și la unele probleme care ar putea apărea în această formă de plată?

Da. Să spunem că, după 7 ani să zicem, o familie nu ar mai putea să plătească cei 100 de euro. Atunci, de pe lista celor care așteaptă o locuință ANL, vor fi alese persoane care sunt dispuse să preia plata. Și să plătească o sumă de bani și fostului proprietar, pentru perioada în care a plătit pentru locuință.

Știu că ați organizat un tur prin județele țării. Câți oameni s-au înscris?

Peste 90% dintre chiriașii ANL cărora le-am explicat acest proiect sunt de acord să plătească un pic mai mult acum, dar să știe că, peste 20-30 de ani, apartamentul le rămâne. Am trecut prin județele Sibiu, Bistrița-Năsăud, Mureș, ajungem în Brașov, iar apoi continuăm în Harghita. Și vom ajunge în toate județele, pentru a strânge 25.000 de semnături pentru aceste proiect, semnături din partea chiriașilor ANL.

Asociaţiei Locatarilor din Blocurile ANL pentru Tineri din România (ASLBTR) s-a înființat la mijlocul lunii februarie 2012. Proiectul asociației a plecat de la o statistică interesantă: pentru cele 38.000 de apartamente date prin ANL există doar circa 100 de oferte de cumpărare.

Dacă acest articol ți-a fost de ajutor, dă-ne un like
pe pagina noastră de Facebook.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version