”Revoluția fiscală”, dezastru pentru unii polițiști și profesori. Salariile scad pentru zeci de mii de oameni

Zeci de mii de polițiști și profesori vor primi salarii mai mici după intens mediatizata ”Revoluție Fiscală”. Asta în timp ce bugetarii care se vor bucura de crește vor trebui să se mulțumească cu puțin: de exemplu, agenții debutanți vor primi cu doar 1,8% mai mulți bani decât în prezent.

Sindicaliştii din Poliţie spun că, din cauza transferului contribuțiilor, creşterile salariale promise de ministrul Muncii vor fi inexistente sau, în cel mai bun caz, foarte mici, relatează digi24.ro.

Liderul sindical Dumitru Coarnă arată că 8.000 de poliști din zona executivă – criminaliști, judiciari, cei din Poliția Rurală – vor avea salarii mai mici cu 250-300 de lei din februarie. Creșterile de salarii pentru agenții debutanți – ”câteva mii, până în 10.000”, potrivit lui Coarnă – se vor rezuma la doar 1,8% din salariul de acum.

Vremuri grele și pentru profesori, care amenință deja cu greva generală în învățământ. Federația Sindicatelor Libere din Învățământ a dat deja un ultimatum Guvernului, iar premierul Dăncilă și cabinetul ei au cel mult două săptămâni pentru a începre negocierile.

„O problemă extrem de importantă e legată de grilă. Suntem poziționați cu salarii de mizerie în acest moment, 12.000 de angajați în învățământ care au fracțiuni de normă, conform Codului fiscal, ar trebui să vină cu bani de acasă. Convenisem cu ministrul de finanțe și al educației pentru personalul nedidactic, care curăță toalete, acei oameni au salarii de 700 de lei, jumătate de normă, propusesem spor de 5%”, declară Simion Hăncescu, preşedinte FSLI.

Ministrul Muncii știe altceva

În ciuda acestor date, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, susține că doar în cazul a 3% dintre bugetari salariile vor fi mai mici. Vasilescu spune că cei mai mulți dintre aceștia sunt demnitari care ”oricum aveau venituri foarte mari”.

„Sunt foarte multe categorii de bugetari cărora le-au crescut salariile. Pe medie, a fost o creștere de 22,5%, fără transferul contribuțiilor încă din 2017. La care se mai adaugă un 4% pe net din 2018. Ce am spus noi? E clar că salariile mici trebuie să le creștem, adică la aproximativ 60% dintre bugetari. Vom face asta etapizat, până în anul 2022. Klaus Iohannis are salariul tăiat pe legea salarizării. I s-a tăiat salariul cu 40%, da, și nu numai lui. Și mie mi s-a tăiat salariul, pentru că salariile erau foarte mari”, susține ministrul muncii.

Cifrele arată însă cu totul altceva, scăderile în cazul demnitarilor nefiind nici pe departe atât de mari pe cât anunță ministrul Muncii. Salariul lui Klaus Iohannis, de exemplu, a scăzut cu 20%, dar încă din vara trecută, ajungând la 12.204 lei pe lună. Mai mult, odată cu transferul contribuţiilor la angajat, atât preşedintele, cât şi miniştrii au salarii cu 1.000 de lei mai mari decât anul trecut.

Micile firme de IT au probleme

IT-ul, care asigură 6% din PIB-ul României, trece și el prin vremuri tulburi. Sectorul era scutit de plata impozitului pe venit. Impozit care, din acest an, este de 10%. Salariile angajaților din acest domeniu au scăzut în medie cu 7%, iar cele mai afectate vor fi companiile mici. Patronii firmelor mici se tem că angajaţii lor vor migra spre multinaţionale, care pot menţine salariile nete la acelaşi nivel.

„Nu mai au personal, nu mai pot să-şi finalizeze proiectele şi acest lucru poate duce la falimentarea acelor companii mici”, spune Mihai Zugrăvescu, manager firmă IT.

Sursa foto: Pixabay

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.