Revelion în Rotterdam, unde jocul de artificii îți taie respirația

Rotterdam_podul_erasmus
Massimo Catarinella Wikimedia Commons

Nu este la fel de bogat în clădiri istorice precum Amsterdam. Nici canalele sale largi nu au farmecul  îngustelor căi de apă din capitala Olandei. Chiar și așa, Rotterdam merită să-i oferi măcar trei zile pentru a-i descoperi povestea. Iar Anul Nou este poate cea mai bună perioadă pentru a vizita cel mai mare port al Europei.

Asta deoarece Rotterdam se mândrește cu cel mai spectaculos joc de artificii din Olanda, care luminează cerul deasupra Podului Erasmus, un colos de 790 de metri lungime care în ciuda dimensiunilor nu și-a pierdut eleganța. Podul ce leagă partea de nord a orașului de cea sudică a fost botezat „Lebăda” din pricina pilonului înclinat de culoare albă ce susține construcția. În fiecare an, jocul de artificii – care la început pare scăpat de sub control și gata-gata să incendieze podul – este transmis în direct de televiziunea olandeză.

După jocul de artificii te poți îndrepta spre unul dintre numeroasele cluburi care organizează petreceri în noaptea de Anul Nou: Prinsestheater, Factory 010, Club Vie sau Cruise Terminal sunt doar câteva dintre locurile bune.

Cruise Terminal este alcătuit din foste hale declarate monument industrial, transformate din 1988 în spații pentru organizare de evenimente. Având o suprafață de 38.000 de metri pătrați, Cruise Terminal poate găzdui grupuri de până la 2.500 de persoane. De aici se deschide una dintre cele mai bune perspective asupra Podului Erasmus, pe care îl poți admira în timp ce îți bei șampania.

Dacă decizi să vizitezi Rotterdam de Anul Nou va trebui să te descurci singur deoarece agențiile de turism de la noi nu prea oferă pachete de tip city break pentru acest oraș. Prin urmare, dacă vei călători cu avionul vei plăti un preț cuprins între 214 și 350 de euro dus-întors, în funcție de zilele alese (pe ruta București – Amsterdam; din capitală se ajunge ușor în Rotterdam, într-o călătorie cu trenul de mai puțin de o oră).


Rotterdam iluminat pentru a comemora distrugerile din al Doilea Război Mondial / Foto: Y.S. Groen Wikimedia Commons


Nave ancorate în micul port al Muzeului Maritim / Foto: Andreea Dogar

Ca orice oraș turistic, Rotterdam este plin de hoteluri luxoase. Însă pentru o adevărată „experiență olandeză” îți recomandăm să nu dormi pe pământ, ci pe apă, pe una din numeroasele bărci transformate de proprietarii lor în pensiuni plutitoare (hostelboats). Pe noapte vei plăti în jur de 15-20 de euro de persoană.

Nu uita să îți cumperi un Rotterdam Welcome Card imediat ce ai ajuns în oraș. Vei putea călători nelimitat cu toate mijloacele de transport în comun (o zi, două sau trei) și vei avea reduceri de 25% la peste 50 de obiective turistice din Rotterdam.

Tradiția maritimă o orașului este vizibilă la tot pasul, iar la un moment dat poate chiar te vei simți agasat de atâtea vase, nave, bărci și bărcuțe de toate felurile și mărimile. Chiar dacă nu ești un fan al mărilor învolburate, ar fi păcat să ratezi Muzeul Maritim din Rotterdam, unul dintre cele mai frumoase din lume. Cea mai faimoasă piesă a instituției este așa-numitul model Mataro ce datează din secolul al XV-lea: este cel mai vechi model (machetă) de navă europeană occidentală cunoscut până acum.


Nava Buffel / Foto: Quistnix at nl.wikipedia


Muzeul Maritim din Rotterdam/ Foto: Andreea Dogar

Muzeul este și port, nava Buffel fiind ancorată lângă instituție. Buffel, un fost vas de la 1868, a fost renovat și mobilat complet pentru a deveni o atracție turistică majoră a orașului. O poți descoperi de unul singur în timp ce te plimbi prin cală, prin cabina căpitanului sau printre hamacele în care sforăie marinarii (la propriu). Pentru 7,5 euro îți poți imagina că trăiești acum 150 de ani, când Buffel plutea în largul coastelor olandeze.

Spre deosebire de Amsterdam, Rotterdam este un oraș dezvoltat pe verticală, cu zeci de zgârie-nori și clădiri ultra-moderne din sticlă. Dacă la Amsterdam te duci ca să vezi locuințele cu celebrele fațade în trepte ce se desfășoară de-a lungul canalelor, la Rotterdam te duci ca să vezi arhitectură de ultimă oră. Cel de-al Doilea Război Mondial se face vinovat de aceste diferențe, centrul portului fiind puternic bombardat la începutul anilor ’40: mii de case, magazine, școli și biserici au fost distruse.


Statuia „Orașul Rotterdam distrus”, ridicată pentru a comemora clipele grele prin care a trecut orașul în al Doilea Război Mondial / Foto: RogierBos at nl.wikipedia

Din fericire, după război Rotterdam a devenit terenul de joacă al unor arhitecți curajoși ce au creat o arhitectură nouă și ambițioasă. Un astfel de exemplu sunt casele-cub realizate de arhitectul Piet Blom în 1984. Blom a înclinat cubul reprezentat de o casă obișnuită la 45 de grade și l-a fixat pe un pilon în formă de hexagon. Prin acest design, arhitectul voia să sugereze că fiecare casă reprezintă un copac și toate casele împreună o pădure.


Case-cub în Rotterdam / Foto: Cmglee Wikimedia Commons


Interior într-o casă-cub / Foto: Cmglee Wikimedia Commons

Aici vei descoperi și câteva dintre cele mai înalte structuri din Olanda, ca de exemplu Euromast-ul, un turn de 186 de metri. La înălțimea de 96 de metri se află un restaurant și o platformă de observație.


Euromast / Foto: Mascdman Wikimedia Commons

Unele clădiri au supraviețuit totuși, ca de exemplu Casa Albă, o clădire de 43 de metri construită în 1898. Inspirată de clădirile de birouri americane, Casa Albă din Rotterdam era la acea dată cea mai înaltă clădire din Europa.


Casa alba din Rotterdam / Foto: F.Eveleens Wikimedia Commons


Clădiri istorice din Rotterdam / Foto: Andreea Dogar


Locuințe în Rotterdam / Foto: Andreea Dogar

Merită să acorzi o jumătate de zi și Grădinii Zoologice din Rotterdam, mai ales dacă simți brusc nevoia de căldură. Rotterdam este destul de friguros iarna, iar zonele amenajate ca la tropice de la zoo te vor încălzi cât de cât. Un bilet costă 19,5 euro.

Alte obiective turistice în Rotterdam:

1. Muzeul de artă Boijmans-van Beuningen, cu o colecție impresionantă de tablouri de Salvador Dali sau Rene Magritte.
2. Institutul Olandez de Arhitectură
3. Kunsthal – muzeul nu are o expoziție permanentă, dar organizează multe expoziții temporare
4. Muzeul pompierilor
5. Muzeul de istorie
6. Muzeul de istorie naturală

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version