Rețeta longevității, dezvăluită de către cel mai în vârstă medic practicant din lume

Longevitate Foto: en.wikipedia.org

Medicul japonez Shigeaki Hinohara este cel mai longeviv medic practicant din lume, având 103 ani. Deși i s-a sugerat de mai multe ori să iasă la pensie, bărbatul a refuzat de fiecare dată și a spus că se simte mai bine ca oricând.

De altfel, Shigeaki Hinohara este foarte ocupat cu prelegeri, cursuri, conferințe, muncă la spital, blogul personal și voluntariat.

Din 1941 acesta își tratează pacienții la Spitalul Internațional St. Luke din Tokyo și ține cursuri la Colegiul St. Luke, în care le spune studenților cum să trăiască sănătos și fără griji.

El a fost de acord să dezvăluie rețeta longevității și a sănătății sale, iar aceasta este structurată pe 9 puncte:

1. Corpul nu trebuie stresat cu reguli fixe
„Energia vine din starea de bine, nu din a mânca și a dormi mult. Toți ne amintim cum, când eram copii, ne luam cu joaca, uitând adesea să mâncăm sau să dormim. Sunt convins că și ca adulți putem să păstrăm aceeași atitudine. E mai bine să nu ne stresăm corpul cu prea multe reguli fixe.”

2. Mențineți-vă greutatea normală
„Toți oamenii care trăiesc mult, indiferent de rasă, naționalitate sau sex, au un lucru în comun: niciunul nu este supraponderal. Eu, la micul dejun beau o ceașcă de cafea, un pahar cu lapte și un suc de portocale, la care adaug o lingură de ulei de măsline. Uleiul de măsline este foarte bun pentru artere și îmi menține pielea sănătoasă. Masa de pranz constă din lapte și câteva fursecuri sau nimic, dacă sunt prea ocupat cu munca. La cină mănânc vegetale cu puțin pește și orez, iar de două ori pe săptămână mănânc câte 100 de grame de carne slabă”.

3. Planificați-vă activitățile
Întotdeauna îmi planific dinainte ce voi face. În momentul de față, agenda mea e plină. E vorba de cursuri, prelegeri, conferințe și muncă în spital. Totuși, în 2016 mi-am propus să mă și distrez puțin: o să merg să asist la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

După părerea mea, nimeni n-ar trebui să iasă la pensie, dar dacă altfel nu se poate, asta ar trebui să se întâmple cu mult mai târziu de 65 de ani. La noi, vârsta actuală de pensionare, care este de 65 de ani, a fost stabilită cu un secol în urmă, când speranța de viață în Japonia era de 68 de ani și pe atunci numai 125 de japonezi împliniseră vârsta de 100 de ani. Astăzi, femeile japoneze trăiesc în jur de 86 de ani, bărbații în jur de 80, iar în țara există 36.000 de centenari. Se estimează că în 20 de ani vom avea cam 50.000 de persoane cu vârsta peste 100 de ani”.

4. Împărtășiți cu alții ceea ce știți
„Eu țin sute de prelegeri pe an, unele pentru școlile elementare, altele pentru oamenii de afaceri. De obicei, vorbesc între 60 și 90 de minute stând în picioare, ca să mă mențin puternic”.

5. Urcați zilnic pe scări și cărați-vă singuri bagajele
„Ca să vă mențineți sănătoși, mergeți întotdeauna pe scări și cărați-vă singuri sacoșele. Eu urc câte două trepte o dată, ca să-mi pun mușchii în mișcare”.

6. Uitați de obsesia de a acumula lucruri materiale
„Nu fiți obsedați de acumularea de lucruri materiale. Amintiți-vă că nu știți când veți părăsi această lume și nu puteți lua nimic cu voi acolo unde plecați”.

7. Fiți pregătiți pentru neprevăzut
„Viața e plină de neprevăzut. Pe 31 martie 1970, când aveam 59 de ani, m-am îmbarcat pentru un zbor de la Tokyo la Fukuoka. Mi-aduc aminte că era o dimineață frumoasă și însorită. În timp ce treceam pe lângă muntele Fuji, avionul a fost deturnat de Liga Comunistă Japoneză – Facțiunea Armata Roșie. Am petrecut următoarele patru zile legat de scaun, într-o temperatură de 40°C. Ca doctor, am privit totul ca pe un experiment și am fost uimit să constat cum corpul își încetinește funcțiile pe timp de criză”.

8. Alegeți-vă un model și încercați să îl depășiți
„Găsiți-vă un model de urmat și țintiți să realizați mai mult decât el. Tatăl meu a plecat în Statele Unite în anul 1900, ca să studieze la Universitatea Duke din Carolina de Nord. A fost pentru mine un pionier și un erou. Mai târziu, am descoperit și alte modele de urmat, iar când mă simt blocat, mă întreb ce-ar face aceștia ca să rezolve problema”.

9. Fiți voluntari

„Să trăiești mult e un lucru minunat. Până la 60 de ani, e simplu să muncești pentru familie și să-ți atingi niște scopuri. Dar în anii din urmă ar trebui să ne străduim să facem ceva și pentru societate. Eu, de la vârsta de 65 de ani, lucrez ca voluntar – 18 ore pe săptămână – și mă bucur de fiecare minut folosit astfel”.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.