Rețeta de gutuiată a bătrânilor. Care este secretul băuturii din gutui

Gutuiata poate fi unul dintre cele mai aromate lichioruri de casă, dacă păstrați ingredientele simple ale rețetei tradiționale.

Specialistul gastronom Gina Bradea, autoarea portalului pofta-buna.com, ne prezintă o rețetă de gutuiată ”moștenită” de la bunica ei.

Mai jos, sunt ingredientele pentru un kilogram de gutui. Desigur, daca doriți să preparați gutuiata din 10 kilograme de gutui, atunci înmulțiți cantitățile de mai jos cu 10:

– un kilogram de gutui coapte;
– un kilogram de zahăr;
– un litru alcool dublu rafinat (de preferat de 96 de grade, dar poate fi folosit și cel ceva mai ”slab”, de 85-90 grade);
– țuică de casă sau vodcă (mulți preferă țuica fără miros, cum este cea din mere sau de comină și o evită pe cea din prune; vodca nu are miros și poate fi și ea o bună opțiune);

Gutuiata – mod de preparare

Se spală gutuile și se curăță de cotor și de semințe. Apoi se taie felii și se pun într-o damigeană, un borcan sau PET-uri de 5-10 litri, cum sunt cele de apă plată. Se toarnă zahărul peste și se lasă într-un mediu rece și întunecos (în beci, de exemplu) timp de câteva zile (2-3).

De câteva ori pe zi, se agită puternic recipientul. După un timp, se observă că zahărul e topit complet și la fund se lasă un sirop gros.

Se adăugă apoi la gutuiată alcoolul dublu rafinat și se mai lasă la macerat timp de 7-10 zile. Deși este păcat să nu lăsați aroma gutuilor așa cum este ea, unii preferă să adauge, după dorință, anason, vanilie sau scorțișoară.

Lichiorul dulce, dar și foarte tare, poate fi diluat cu țuică de casă (de obicei, de 35-40 de grade). Se poate folosi și vodca, aceasta din urmă având avantajul că nu schimbă în niciun fel aroma gutuilor.

Alegerea celor mai bune gutui pentru gutuiată

Dacă mergeţi la piaţă pentru a cumpără gutui, alegeţi fructe bine dezvoltate, ferme la atingere, de un galben strălucitor. Evitaţi gutuile verzi, imature, deoarece sunt mult prea amare, aproape imposibil de consumat.

Acasă, gutuile rezistă fără nicio problemă chiar şi o săptămână, dacă sunt ţinute într-un loc întunecos, departe de căldură şi umiditate în exces.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.