Danemarca are o mâncare tradițională specială pentru cina de Crăciun. Ambasada Danemarcei la București s-a gândit că unul dintre felurile de mâncare preferate de danezi le-ar plăcea și românilor.
„Brunkartofler (Cartofii caramelizați) se prepară prin fierberea și decojirea cartofilor, iar apoi prin gătirea lor îndelungată în unt și zahăr”, informează Ambasada Danemarcei la București
Pentru 4 porții, pregătire: 20 minute, gătit: 20 minute
Începeți prepararea cu cel puțin câteva ore înainte de servire, deoarece va trebui să fierbeți cartofii și apoi să-i decojiți, după care trebuie să se răcească complet înainte de a se „rumeni”. Puteți, de asemenea, să fierbeți cartofii cu o zi înainte și să-i păstrați la frigider până a doua zi.
Ingrediente:
600 g / 21 oz cartofi mici sau cartofi fingerling
100 g / 3,5 oz de zahăr granulat
50 g / 1.75 oz unt
Metoda de preparare:
- Fierbeți cartofii în apă ușor sărată – fierbeți-i până când se înmoaie, ceea ce înseamnă că nu sunt fierți suficient cu câteva minute.
- Scurgeți cartofii și transferați-i într-o baie de apă cu gheață.
- Se curăță cartofii de coajă și se lasă să se răcească complet înainte de a-i rumeni.
- Cartofi caramelizați danezi
- Se încălzește zahărul într-o tigaie mare la foc mediu. Lăsați zahărul să se topească și să devină maroniu deschis, fără a amesteca.
- Când zahărul este topit și auriu, adăugați untul. După ce untul a făcut spumă, adăugați cartofii răciți.
- Caramelizați cartofii la foc mediu timp de aproximativ 10 minute. În timpul gătitului, amestecați ușor cartofii pentru ca aceștia să se rumenească pe toate părțile. Nu îi amestecați prea mult.
- Se servesc fierbinți la masa de Crăciun.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: