Restricții în Spania și Italia. Ibericii ar putea intra în stare de urgență până în aprilie

FOTO: dimitrisvetsikas1969/Pixabay.com
FOTO: dimitrisvetsikas1969/Pixabay.com

Premierul spaniol Pedro Sanchez a anunțat duminică instituirea stării de urgență sanitară pentru șase luni pe întreg teritoriul Spaniei. Prima măsură importantă este acea de a interzice circulației pe timpul nopții.

Interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii va fi valabilă în principiu între orele 23:00 şi 06:00, dar regiunile pot să o avanseze ori să o devanseze cu o oră şi nu se va aplica în Insulele Canare, zonă mai puţin afectată de epidemie.

„Situaţia prin care trecem este extremă”, a declarat Sanchez într-o alocuţiune televizată la finalul unei şedinţe extraordinare de guvern, după ce săptămâna aceasta Spania a depăşit pragul de un milion de cazuri de COVID-19 şi se confruntă cu o recrudescenţă a epidemiei.

Spania a depășit 1 milion de îmbolnăviri și are un bilanț de 34.752 de decese.

Premierul italian Giuseppe Conte a anunțat, tot duminică, înăsprirea restricțiilor. Vor fi închise temporar, începând de luni, cinematografele, teatrele, sălile de sport și piscinele. DE asemenea, barurile și restaurantele nu vor mai avea voie să primească clienți după ora 18:00.

Măsurile sunt valabile o lună, până pe 24 noiembrie. Italia a raportat, duminică, 21.273 de noi infectări în 24 de orei, un nou record zilnic de cazuri, a anunțat Ministerul Sănătății. Potrivit datelor ministerului italian al Sănătății, s-au înregistrat și 128 de decese.

Sâmbătă noaptea, câteva sute de italieni au luat parte la un protest neatorizat organizat de neofasciștii de la Forza Nuova, în centrul Romei, împotriva restricțiilor de cirulației și a altor măsuri care vizează oprirea răspândirii coronavirusului.

Protestatarii au aprins artificii şi au aruncat cu petarde şi sticle incendiare în poliţişti, declanşând ciocniri cu forţele de ordine, urmate de avarierea mai multor maşini şi incendierea de coşuri de gunoi pe străzile adiacente.

Doi poliţişti au fost răniţi şi cel puţin 10 protestatari au fost reţinuţi.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.