Restaurantele vor informa clienții ce ingrediente sunt în mâncare și numărul de E-uri

FOTO: stokpic/Pixabay.com
FOTO: stokpic/Pixabay.com

Restaurantele și tot celelalte unități de alimentație publică sunt obligate, începând de astăzi, să afișeze ingredientele și valorile nutriționale ale produselor și preparatelor pe care le servesc.

Regulile au fost stabilite printr-un ordin al președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).

Potriv ordinului, trebuie indicată cantitatea ingredientelor compuse constituente ale unui fel de mâncare – exemplu: muşchiuleţ de porc – 140 g, cu garnitură de orez cu legume – 140 g (orez, apă, legume – 30 g (morcov, dovlecel, ardei gras, în cantităţi variabile), ulei vegetal, sare, potenţator de aromă: glutamat de sodiu).

De asemenea, aditivii se înscriu în lista ingredientelor cu denumirea categoriei (exemplu: acidifiant etc.) urmată de codul de numeric UE (exemplu: E 330) sau denumirea specifică (exemplu: acid citric).

Astfel, ca exemplu: acidifiant – E 330 sau acidifiant – acid citric; potenţator de aromă: E621 sau potenţator de aromă: glutamat de sodiu. ANPC a explicat, în noiembrie 2022, că lista aditivilor se regăseşte în Regulamentul (CE) nr.1333/2008 privind aditivii alimentari.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.