Restaurantele, cafenelele și barurile dintr-un mare oraș ar putea fi închise din cauza coronavirusului

restaurant
Foto: Free-Photos / pixabay.com

Restaurantele, cafenelele, barurile și sălile de jocuri de noroc ar putea fi închise în Iași, începând cu 5 octombrie, dacă rata infecțiilor cu noul coronavirus nu scade sub 1,5 la mia de locuitori.

„Atragem atenţia că dacă va fi depăşit acest prag, începând cu data de 5 octombrie, conform prevederilor legale, va fi necesară dispunerea unor măsuri şi în ceea ce priveşte această localitate, respectiv: suspendarea activităţii cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor; suspendarea activităţii operatorilor licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc; interzicerea desfăşurării spectacolelor, concertelor şi evenimentelor culturale”, se precizează într-un comunicat de presă al Consiliului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Iaşi.

În urma şedinţei de luni a CJSU, decizia se aplică în comunele Bârnova, Heleşteni, Holboca şi Horleşti, unde s-a dispus şi suspendarea activităţii operatorilor licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc, precum şi interzicerea desfăşurării spectacolelor, concertelor şi evenimentelor culturale.

În aceeaşi şedinţă a CJSU s-a dispus reluarea activităţilor de acest tip în comunele Rediu şi Tomeşti, unde rata cumulată a cazurilor pozitive Covid-19 a scăzut sub 1,5 la mia de locuitori.

Potrivit Ziaruldeiasi.ro, în județul Iași s-a înregistrat un record de cazuri noi. Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică, Iaşul a urcat, din nou, pe primul loc în clasament, după municipiul Bucureşti, cu 172 de noi infecţii în ultimele 24 de ore.

Reprezentanții Spitalului de Boli Infecțioase din Iași au anunțat că nu mai au locuri pentru pacienți noi. „Ieri, mai aveam două locuri la confirmaţi şi două la Terapie Intensivă. Deci funcţionăm la capacitate maximă, iar cazurile sunt din ce în ce mai multe. Şi acest lucru este valabil şi pentru spitalele de suport”,a declarat prof.dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase, pentru ZiaruldeIasi.ro.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.