Replica șoferilor de TIR pentru ministrul Cuc: „La controale pică amărâții”

FOTO: viewsonic99/Pixabay.com
FOTO: viewsonic99/Pixabay.com

Comunitatea șoferilor profesioniști a reacționat după declarațiile ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc, care a spus că în perioada imediat următoare autoritățile vor suplimenta controalele pentru tahografe, în cazul TIR-urilor și mașinilor care transportă marfă.

„Am convocat la Ministerul Transporturilor Poliţia Română, în special Brigada Rutieră, cât şi experţi de la Registrul Auto Român, ISCTR (Inspectoratul de Stat pentru Control în Transportul Rutier, n.r.) şi Autoritatea Rutieră Română. Le-am solicitat şi am luat câteva decizii cu privire la implementarea unor măsuri suplimentare faţă de reglementările care există în momentul de faţă pe partea de control pentru tahografe şi controlul care se exercită asupra TIR-urilor şi maşinilor care transportă marfă.

Am stabilit ca, în perioada imediat următoare, de luni, să se formeze un grup mixt între ISCTR şi Poliţia Rutieră care va avea ca principal atribut controlul tahografelor. Va fi făcut un plan general. În dimineaţa în care se va stabili unde se vor face controalele acolo, se va pleca.

Nu se va şti de către absolut nimeni decât în ziua în care se va pleca pe traseele respective pentru a se face controalele care să verifice dacă şoferii respectă timpii. Aceste lucruri au existat şi până în prezent. S-au aplicat sancţiuni foarte mari dar vrem să intensificăm aceste controale”, a afirmat sâmbătă ministrul Transporturilor.

Cuc a mai spus și că în urma consultărilor cu directorul RAR, George Dincă, va emite, în regim de urgență, un ordin de ministru care prevede introducerea, în regim de urgență, a dispozitivelor pentru scanarea retinei.

Există astfel de dispozitive pe piaţă, care au ca principal scop identificarea oboselii pentru şoferii care conduc aceste tiruri şi sunt, totodată nişte dispozitive care avertizează sonor în momentul în care se depăşeşte banda pe care se deplasează TIR-ul în mod normal”, a explicat Răzvan Cuc.

Mai mulți șoferi de TIR au reacționat pe rețelele sociale.

„Înainte de orice dorim să transmitem sincere condoleanțe tuturor familiilor care au pierdut membri în cumplitul accident. Ceea ce dorim să subliniem e că un accident nu se petrece aproape niciodată din culpa unui singur om, respectiv cel care ține volanul, cum vrea să pară domnul ministru Nimic Cuc. De regulă accidentele se produc în urma unor înlănțuiri de fapte și factori.

Politicul, ca de obicei, se spală pe mâini și amenință cu controale „fără precedent”. Atât s-a putut, vorba aia. Noi suntem de părere că controalele sunt foarte bune, doar că prin Mioriția ele sunt cam targetate în locul greșit. Nu ne dăm seama, spre exemplu, ce îl oprește pe domnul ministru să stea cu controale pe capetele celor care au întârzieri astronomice la marile proiecte de infrastructură; sau la cei care contractează kilometrul de drum la prețuri de ai impresia că ar fi asfaltate cu aur”, transmite Comunitatea Șoferilor Profesioniști Fără Experiență.

Un alt membru al comunității, Cătălin Firu, spune că „nu de controale duc lipsă transportatorii”, ci de altele precum: „infrastructură pe care să circule, industrie pentru care să presteze, concurență loială, sprijin din partea autorităților – nu doar amenzi astronomice pentru chichițe legislative și acte inutile care „trebuie” să existe, e nevoie de școli de șoferi pe bune, de alte minuni.”

„Controale sunt, bine-mersi prin toate punctele fixe și mobile, controale pe care băieții orientați fără licențe și tahografe le ocolesc cu meșteșug și în care pică amărâții cu două minute depășire pentru că n-au avut unde să parcheze în așa fel încât să nu se trezească mai săraci”, mai spune șoferul de TIR.

Această dispută vine pe fondul tragediei care a avut loc pe drumul dintre localitățile Balciu și Sfântu Gheorghe (Ialomița). Sâmbătă dimineață, în jurul orei 5:00, un TIR a intrat pe contrasens și a lovit un microbuz. Zece persoane și-au pierdut viața, iar alte șapte au ajuns în stare gravă la spital.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.