Renate Weber a atacat impozitarea pensiilor speciale la CCR: „Este discriminatorie”

renate weber
Renate Weber. Foto: Youtube

Avocatul Poporului, Renate Weber, a atacat la Curtea Constituțională legea care prevede impozitarea pensiilor speciale din România.

Într-o intervenție la postul de televiziune Digi24, Avocatul Poporului a declarat că a atacat legea în principal din două motive: pe de o parte, deoarece este „discriminatorie”, iar în al doilea rând deoarece ea pune în practică o dublă impozitare.

„Noi considerăm că e vorba și de o discriminare, dar și de nerespectarea principiului aplicării juste a sarcinii ficale. Orice stat are dreptul să facă orice politică de impozitare crede de cuviință, dar această impozitare trebuie să fie făcut în mod egal tuturor celor care obțin venituri. Or, în cazul acestei legi, în opinia noastră, s-a ales doar o categorie, cea a pensionarilor, și din cea a pensionarilor s-au ales cei cu pensii de serviciu, și prin felul în care este făcută această impozitare, s-a ajuns și la o discriminare, dar și la o dublă impunere”, a spus Weber.

„Textul de lege vorbește de taxe. În realitate, dacă ne uităm ce înseamnă taxe, ce avem aici, taxa este atunci când persoana plătește o sumă de bani și obține un contraserviciu. În cazul acesta nu se pune problema unui contraserviciu, deci de fapt nu suntem în taxe și suntem chiar în impozitare. Se prevede o taxă de 10% pentru pensiile între 2.000 și 7.000 și de 85% pentru cele mai mari de 7.000. Dar impozitul inițial de 10% n-a dispărut. Pentru că nu au modificat Codul Fiscal în sensul acesta. Deci, de fapt, acea taxă se aplică impozitul inițial de 10%. Suntem clar în fața unei duble impuneri”, a completat ea.

„De de altă parte, este o chestie discriminatorie, pentru că nu se aplică același sistem de impunere de impunere progresivă la toată lumea. Se aplică numai la o anumită categorie: la pensionari, și din pensionari s-au extras cei care au pensiile de serviciu”, a mai menționat Avocatul Poporului.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.