Religia la școală, studiată doar de elevii care fac o cerere de înscriere

religia la școală
Activități religioase la școală, alături de reprezentanți ai Bisericii. Foto: mitropolia-banatului.ro

Curtea Constituțională a decis ieri că obligaţia de a face cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de religie, prevăzută în Legea Educaţiei, este neconstituţională.

Oficiali ai Curţii Constituționale au arătat că, prin această hotărâre a instituției, o astfel de solicitare va trebui făcută doar de părinții sau de elevii majori care vor să studieze disciplina.

„Religia face parte din planul cadru. Până acum, elevul major, părintele sau tutorele trebuia să facă o cerere pentru a nu participa la cursurile acestei discipline. În urma deciziei de astăzi (miercuri – n.r.), s-a stabilit că trebuie să spui când vrei să participi la cursurile de „Religie”, nu să spui când nu vrei. Astfel, s-a decis că aceste cereri vor fi completate doar de cei care vor să facă religia”, au precizat, pentru mediafax.ro, oficiali din cadrul Curţii Consituţionale.

Prin decizia de miercuri, judecătorii Curții au stabilit că prevederile articolului 18, alineatul (2) din Legea educaţiei naţionale din 2011 sunt neconstituţionale.

Religia la școală, motiv de dispută

„La solicitarea scrisă a elevului major, elevul poate să nu frecventeze orele de religie. În acest caz, situaţia şcolară se încheie fără disciplina „Religie”. În mod similar se procedează şi pentru elevul căruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat condiţiile pentru frecventarea orelor la această disciplină”, prevedea articolul.

În urma deliberărilor, Curtea Constituţională a admis, cu majoritate de voturi, excepţia de neconstituţionalitate. Această excepţie de noconstituţionalitate a fost ridicată de profesorul Emil Moise, într-un dosar civil aflat pe rolul Judecătoriei Buzău, în care acesta a dat în judecată Liceul de Artă „Margareta Sterian” din Buzău.

În prezent, religia este disciplină opţională, elevii având posibilitatea de a alege să nu o studieze. În ultimii ani, predarea religiei în şcoli a stârnit mai multe controverse şi dispute în spaţiul public.