Reîncep protestele. Marșuri anunțate în toată țara, duminică

Se reaprind protestele în România (Foto: Călin Cătălin)
Se reaprind protestele în România (Foto: Călin Cătălin)

Legile Justiției și modificările Codului Penal provoacă noi mișcări de stradă în România, la aproape un an de la protestele provocate de infama Ordonanță de Urgență 13.

Cu toate că urgența nu pare să fie atât de mare de această dată, guvernanții pregătesc tacticos aprobarea noilor măsuri, aprig contestate atât de multe instituții din sistemul juridic, cât și de societatea civilă.

PSD, care a deviat de la programul de guvernare prin modificarea legilor Justiției, nu pare dispus să dea înapoi. În urmă cu un an, sute de mii de români au ieșit zi de zi în stradă, în toate marile orașe ale țării, pentru a cere oprirea modificărilor legislației, care ar fi dus la grațierea mai multor fapte de corupție.

De această dată, miza este la fel de mare, poate chiar mai importantă, iar societatea civilă începe să reacționeze. Duminică sunt programate mai multe manifestații pașnice în România.

Sunt anunțate proteste la București, Cluj-Napoca, Timișoara, Sibiu, Constanța, Galați, Alba Iulia, Târgu Mureș, Iași, Suceava, Oradea, Craiova, Ploiești, Brașov și alte orașe din țară.

Majoritatea mișcărilor au deja pagini dedicate pe rețelele de socializare. Majoritatea marșurilor vor avea loc între orele 18:00 și 22:00, în seara de duminică.

Mai mult, comunități de români din Diaspora au anunțat că vor organiza și ele proteste. Există deja mișcări anunțate în Scoția și Elveția.

Modificarea legilor Justiției nu este, însă, singurul motiv care scoate lumea în stradă în România. Trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat a stârnit nemulțumirea mai multor sindicate, care au precizat că vor organiza mai multe mișcări de protest.

Greva generală, anunțată de gruparea sindicală CNSLR Frăția, ar implica angajați din următoarele domenii: transporturi, energie, comunicaţii, sănătate, învăţământ, administraţie publică, asistenţă socială dar şi alte sectoare.

Aceste mișcări de protest vor avea loc în a doua jumătate a lunii noiembrie.

 

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.