Reguli mai aspre în Centrul Vechi din București

FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews
FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews

Consilierii municipali ai Capitalei au adoptat un proiect care se referă la salubirzarea, igienizarea și înfrumusețarea Centrului Istoric. Potrivit deciziei, persoanele juridice vor avea obligativitatea de a colecta deşeurile menajere şi asimilabile exclusiv în saci de plastic, pe tipuri de deşeuri: hârtie; plastic, PET, doze de aluminiu; sticlă; deşeu umed (biodegradabile şi deşeuri alimentare).

Zilnic se va face golirea coşurilor de deşeuri stradale, iar o dată pe săptămână acestea vor fi spălate. Colectarea deşeurilor se va realiza între orele 4,00 – 10,00.

De asemenea, domeniul public afectat de amenajarea teraselor va fi eliberat până la ora 4:00, astfel încât între orele 4:00 – 10:00 să se măture manual şi să se spele artera de către operatorul serviciului public de salubrizare.

Terasele, cu tot ce conţin acestea, vor fi restrânse/depozitate, pe o suprafaţă de maxim un metru de la frontul clădirii unde îşi desfăşoară activitatea, urmând să fie reamplasate numai după ora 10,00. Nerespectarea acestor prevederi va duce la retragerea avizului de amplasament al terasei pentru anul în curs.

Administratorii teraselor, restaurantelor și cluburilor vor avea și alte obligaţii precum: să asigure la intrarea în spaţiu coşuri pentru deşeuri, cu două compartimente (pentru deşeuri uscate şi umede); să spele zilnic (cu excepţia zilelor când temperatura diurnă este sub 10 grade Celsius) trotuarul aferent spaţiului comercial, între orele 10:00 – 10:30; pe durata iernii să evacueze zăpada şi să aplice tratament pentru combaterea poleiului pe trotuarul aferent spaţiului comercial; să spele vitrinele şi să le amenajeze corespunzător; să amenajeze vitrinele în perioada sărbătorilor de iarnă; să asigure recipienţi pentru colectarea uleiului uzat şi să îl predea reciclatorilor.

Hotărârea mai prevede că persoanele fizice care locuiesc în Centrul Istoric vor avea, de asemenea, obligaţia de a colecta deşeurile menajere în saci de plastic, separat pe următoarele categorii: hârtie; plastic, PET, doze de aluminiu; sticlă, iar în europubele vor fi colectate deşeurile biodegradabile şi cele alimentare.

Apa Nova Bucureşti va curăţa şi spăla canalele de serviciu şi gurile de scurgere cel puţin o dată pe lună în perioada mai – octombrie şi o dată la trei luni în perioada noiembrie – aprilie.

Toaletele ecologice din Centrul Istoric, indiferent de deţinător, vor fi spălate zilnic în perioada mai – octombrie şi de două ori pe săptămână în perioada noiembrie – aprilie.

Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se va face de către Direcţia Generală de Poliţie Locală a Municipiului Bucureşti şi Direcţiile de Poliţie Locală ale Sectoarelor 3 şi 5, contravenientul putând achita, în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, jumătate din minimul amenzii prevăzute.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.