Refuzată de mai multe spitale, o pacientă din România a câștigat despăgubiri importante în instanță

Foto: valelopardo / Pixabay

O femeie din comuna ialomițeană Coșereni a câștigat în instanță suma de aproape 70.000 de lei, reprezentând costul investigațiilor și tratamentelor medicale, după ce i-a fost refuzat tratamentul în mai multe spitale din Capitală.

Femeia a fost tratată, în cele din urmă, într-o clinică privată din Capitală, după ce marile spitale de stat din București au refuzat să o interneze, din lipsă de paturi.

Judecătoria Sectorului 1 a decis în favoarea femeii, motivând că ”s-a aflat într-o stare de nevoie acută, având de ales între viață și servicii private de sănătate”.

Cazul s-a petrecut în octombrie 2015, când femeia a fost transportată, cu probleme respiratorii, de la Spitalul din Urziceni către București. Cu toate că femeia intrase în comă, nici Spitalul ”Floreasca”, nici ”Bagdasar-Arseni” și nici Spitalul Universitar nu au dorit să o interneze.

Fiica pacientei a reușit să o interneze pe mama sa într-o clinică privată, achitând toate costurile de spitalizare.

„Instanța apreciază că această situație în care deși medicul curant al reclamantei IR (pacienta- n.red.) a apreciat că este nevoie de internarea intr-un alt spital public, cu competențe (și dotări) superioare, iar cererea sa nu a putut fi satisfacută ca urmare a lipsei de locuri în spital, este incompatibilă cu grija pe care trebuie să o poarte Statul Roman asupra cetățenilor săi, trebuind să se asigure ca astfel de situații sunt evitate”, a motivat instanța de judecată.

În motivare se vorbește și despre dotarea precară a sistemului medical, dar și de faptul că ”legiuitorul nu numai că a tolerat, ci a și încurajat formarea de spitale private”.

Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București a refuzat să achite cheltuielile femeii, spunând că tratarea acesteia a fost o urmare a ”asistenței medicale la cerere”, punct de vedere respins de instanță.

Casa de Asigurări a făcut apel, iar cauza va fi discutată acum la Tribunalul București.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.