Referendumul pentru familie nu va putea fi monitorizat informatic

FOTO: GreatNews
FOTO: GreatNews

Mai multe ONG-uri solicită premierului Viorica Dăncilă să elaboreze o ordonanță de urgență pentru introducerea Sistemului informativ de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal la referendumului pentru modificarea Constituției, care ar putea avea loc pe 7 octombrie.

Sistemul este folosit, potrivit legislației, la alegerile locale și parlamentare, însă nu și la referendumuri. Autoritatea Electorală Permanentă a transmis, într-un răspuns la solicitarea senatorului USR Florina Presadă, că „textul actual al Legii nr. 3/2000 nu conține prevederi referitoare la SIMPV sau trimiteri corespunzătoare la textul Legii 208/2015 și nici prevederi referitoare la operatorii de calculator care asigură funcționarea SIMPV. Prin urmare, în prezent nu există temei legal pentru utilizarea SIMPV în cazul unui referendum”.

„Legislația în vigoare este deficitară și nu reglementează conform normelor internaționale în domeniu procedurile privind organizarea referendumului, incluzând formarea birourilor electorale, campania pentru referendum, procedurile pentru contestații, cele privind observarea sau crearea transparenței necesare pentru a asigura încrederea publică în proces”, se arată într-o scrisoare semnată de mai multe organizații neguvernamentale.

„De asemenea, susținem că organizarea proceselor electorale și a referendumurilor nu se poate realiza exclusiv prin reglementări în regim de urgență, astfel că solicităm introducerea ca prioritate legislativă în Parlament modificarea Legii 3/2000 pentru a satisface recomandările internaționale în domeniu, precum cele incluse în rapoartele OSCE/ODIHR privind România.

Încheiem prin a sublinia faptul că un referendum sau orice alt proces electoral nu ar trebui să aibă loc în condițiile în care legislația care reglementează organizarea acestora (în speță Legea 3/2000) nu este coerentă și nu permite organizarea lor în condiții de transparență, corectitudine și încredere publică”, se mai precizează în scrisoare.

Scrisoarea deschisă a fost semnată de Asociaţia pentru Dezvoltare, Transparenţă şi Participare Publică „CIVICA” (CIVICA), Centrul pentru Studiul Democrației, CENTRAS – Centrul de Asistenta pentru Organizatii Neguvernamentale, Centrul pentru Resurse Civice, Centrul pentru Inovare Publică, Centrul Român pentru Politici Europene, Centrul de Resurse pentru Participare Publică, Expert Forum (EFOR), Freedom House, Funky Citizens, Forum Apulum, Geeks for Democracy, Mircea Kivu, Sociolog și Andrei Tiut, Politolog.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.