Se organizează referendum pentru schimbarea numelui județului Olt

județul olt referendum
Sursa: Asybaris01 (Wikimedia Commons)

Consiliul Județean Olt va organiza pe 15 octombrie un referendum pentru schimbarea numelui acestui județ, relatează agerpres.ro.

La referendumul din 15 octombrie, cetățenii județului Olt sunt chemați să se pronunțe prin „Da” sau „Nu”la întrebarea: „Sunteți de acord cu atribuirea denumirii Olt-Romanați județului Olt?”.

Consiliul Județean Olt alocă 500.000 de lei pentru organizarea referendumului.

Președintele Consiliului Județean Olt, Marius Oprescu, a arătat că scopul referendumului este acela de a face o „reparație morală” față de locuitorii fostului județ Romanați, care a fost înglobat în Olt.

„Actualul județ Olt este format din marea parte a două județe istorice, fostul județ istoric Olt și fostul județ istoric Romanați. Noi încercăm să aducem (…) o reparație morală, prin acest referendum prin care încercăm să atribuim

județul romanați
Județul Romanați din România la anul 1930. Foto: Wikimedia Commons

județului Olt denumirea de Olt-Romanați. Nu se schimbă nimic, (…) niciun act de identitate, niciun permis de conducere, niciun certificat de naștere, pașaport buletin, plăcuțe de înmatriculare ale mașinilor, nu vor fi schimbate decât la termenul de expirare al lor”, a declarat Marius Oprescu pentru sursa citată.

Județul Romanați a fost o unitate administrativă din Regatul României, aflată în regiunea istorică Oltenia. Reședința județului era orașul Caracal.

Județul se afla în partea sud-vestică a României Mari, în sud-estul regiunii Oltenia. Județul cuprindea partea de sud-est a actualului județ Dolj, partea central-sudică a actualului județ Olt și o mică parte din sud-vestul județului Teleorman de astăzi (comuna Islaz). Județul a fost desființat odată cu reforma administrativă din 6 septembrie 1950.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.